Sezon na pierniczki w pełni. U mnie są one na tyle lubiane, że muszę upiec naprawdę dużą ilość, aby zostało coś do Świąt. Większość znika kiedy są jeszcze nie udekorowane, w niewyjaśnionych okolicznościach ;-). Pierniczki, na które dziś zapraszamy są z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej i wychodzą trochę mniej słodkie w smaku niż tradycyjne.
Pełnoziarniste pierniczki - choinki
Na pierniczki:
350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
250 g miodu prawdziwego
100 g masła
1 jajko
200 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
40 g przyprawy do pierników
Do dekoracji:
barwniki spożywcze
1 białko
szklanka cukru pudru
cukrowe ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.
Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach.
Z cukru pudru i białka robimy gęsty lukier. Lukier dzielimy na kilka części i do każdej z nich dodajemy inny barwnik. Takimi lukrami dekorujemy pierniczki.
Jakie śliczne i wesołe!
OdpowiedzUsuńDziękujemy, cieszymy się, że przypadły Ci Patrycjo do gustu!
UsuńPięknie ozdobione ;)
OdpowiedzUsuńŚwięta bez pierniczków to nie byłyby święta ;D
U Nas pierniczki to element obowiązkowy Świąt!!
UsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
Usuńsuper pierniczki, a jak ładnie udekorowane! :-)
OdpowiedzUsuńMiło Nam, że się podobają...
UsuńPiekne choinki!
OdpowiedzUsuń