środa, 24 grudnia 2014

Słodkie środy - Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej

Makówki to u mnie obowiązkowa potrawa wigilijna i  zawsze robimy ich większa ilość aby pojawiały się na stole przez całe Święta. Tym razem poszłam na łatwiznę i zamiast przygotowywać domową masę makową wykorzystałam do przygotowania makówek masę gotową. Nawet jeśli jeszcze nie zrobiliście makówek to zdążycie przed pierwszą gwiazdką wykorzystując Nasz przepis. 
U mnie w domu była taka tradycja, że mama wrzucała do masy makowej oprócz drobno posiekanych bakali jednego migdała w całości, który miał przynieść szczęście temu, kto na niego trafił.

W tym momencie chciałyśmy życzyć Wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższym w atmosferze miłości i szczęścia!!

Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej



SKŁADNIKI:
1 puszka masy makowej z bakaliami Helio
0,5 litra mleka
1 bułka paryska
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 garść migdałów
1 garść orzechów włoskich
1 garść rodzynek
2 duże łyżki miodu
wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały (poza 1 sztuką, którą dodajemy w całości) i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej. 
Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi i bakaliami.


Do przygotowania moich makówek na szybko wykorzystałam gotową masę makową z firmy Helio
Masa ta jest dobra w smaku i  już niejednokrotnie wykorzystywałam ją w wypiekach, szczególnie wtedy gdy nie ma czasu na mielenie maku i dłuższe przygotowywanie masy.  U mnie w kuchni się sprawdza, więc polecam!



8 komentarzy:

  1. Wesołych Świąt :) bo smaczne będą, to pewne :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i wzajemnie zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt!!

      Usuń
  2. Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny deserek :)muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Może i fajny tylko dlaczego masa makowa jest "kupna" a nie własnej roboty.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to proste: makówki są z gotowej masy gdyż jest to przepis na szybkie makówki, czyli takie przygotowywane w ostatniej chwili. Poza tym czasem ułatwiamy sobie pracę i wykorzystujemy półprodukty i się do tego przyznajemy.

      Usuń