Makówki to u mnie obowiązkowa potrawa wigilijna i zawsze robimy ich większa ilość aby pojawiały się na stole przez całe Święta. Tym razem poszłam na łatwiznę i zamiast przygotowywać domową masę makową wykorzystałam do przygotowania makówek masę gotową. Nawet jeśli jeszcze nie zrobiliście makówek to zdążycie przed pierwszą gwiazdką wykorzystując Nasz przepis.
U mnie w domu była taka tradycja, że mama wrzucała do masy makowej oprócz drobno posiekanych bakali jednego migdała w całości, który miał przynieść szczęście temu, kto na niego trafił.
W tym momencie chciałyśmy życzyć Wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższym w atmosferze miłości i szczęścia!!
Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej
SKŁADNIKI:
1 puszka masy makowej z bakaliami Helio
0,5 litra mleka
1 bułka paryska
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 garść migdałów
1 garść orzechów włoskich
1 garść rodzynek
2 duże łyżki miodu
wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały (poza 1 sztuką, którą dodajemy w całości) i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej.
Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi i bakaliami.
0,5 litra mleka
1 bułka paryska
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 garść migdałów
1 garść orzechów włoskich
1 garść rodzynek
2 duże łyżki miodu
wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały (poza 1 sztuką, którą dodajemy w całości) i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej.
Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi i bakaliami.
Do przygotowania moich makówek na szybko wykorzystałam gotową masę makową z firmy Helio.
Masa ta jest dobra w smaku i już niejednokrotnie wykorzystywałam ją w wypiekach, szczególnie wtedy gdy nie ma czasu na mielenie maku i dłuższe przygotowywanie masy. U mnie w kuchni się sprawdza, więc polecam!
Wesołych Świąt :) bo smaczne będą, to pewne :))
OdpowiedzUsuńDziękujemy i wzajemnie zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt!!
UsuńWesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i wzajemnie!! Pozdrawiamy
Usuńfajny deserek :)muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńU Nas to obowiązkowa pozycja na wigilijnej kolacji.
UsuńMoże i fajny tylko dlaczego masa makowa jest "kupna" a nie własnej roboty.....
OdpowiedzUsuńA to proste: makówki są z gotowej masy gdyż jest to przepis na szybkie makówki, czyli takie przygotowywane w ostatniej chwili. Poza tym czasem ułatwiamy sobie pracę i wykorzystujemy półprodukty i się do tego przyznajemy.
Usuń