Ogłaszamy uroczyście koniec świątecznego i poświątecznego obżarstwa. Czas wrócić na normalne tory żywieniowe. Tydzień rozpoczynamy jak zawsze od czegoś lżejszego, dziś jest to pomysł na obiad. Pyszne ziołowe kulki z mięsa mielonego gotowane na parze, a w środku znajduje się kolorowa niespodzianka. Nam najlepiej smakują z ryżem.
Ziołowe kulki mięsne z patisonem gotowane na parze
SKŁADNIKI:
300 g mięsa mielonego z indyka
6 małych marynowanych patisonów
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z jajkiem i pokrojoną cebulą. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę. Na rękę nabieramy masy mięsnej rozpłaszczamy i ukrywamy w środku po jednym marynowanym patisonie.
Zamykamy patisony w środku tworząc kuleczki. Tak przygotowane gotujemy na parze ok 10 minut.
Smacznie ;))
OdpowiedzUsuńPolecamy!
UsuńŚwietny pomysł, bardzo pysznie wygląda całe danie :-)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że Ci się Nasz pomysł spodobał!
UsuńOj tak przyda się trochę oddechu po świątecznym obżarstwie...:-)
OdpowiedzUsuńDokładnie, co najmniej do Sylwestra ;-)
UsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku! :)
Cieszymy się!! Dosiego Roku!!
UsuńO ! Dziewczyny- taki smaczny fit to ja chętnie skonsumuję:))
OdpowiedzUsuńCzęstuj się zatem! Pozdrawiamy!
Usuńuwielbiam patisony:)
OdpowiedzUsuńMy też lubimy, stąd taki pomysł na ich wykorzystanie!
UsuńBardzo smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że ci się spodobał.
Usuń