poniedziałek, 29 grudnia 2014

Poniedziałkowy "fit" - Ziołowe kulki mięsne z patisonem gotowane na parze

Ogłaszamy uroczyście koniec świątecznego i poświątecznego obżarstwa. Czas wrócić na normalne tory żywieniowe. Tydzień rozpoczynamy jak zawsze od czegoś lżejszego, dziś jest to pomysł na obiad. Pyszne ziołowe kulki z mięsa mielonego gotowane na parze, a w środku znajduje się kolorowa niespodzianka. Nam najlepiej smakują z ryżem.

Ziołowe kulki mięsne z patisonem gotowane na parze 


 SKŁADNIKI:

300 g mięsa mielonego z indyka
6 małych marynowanych patisonów
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z jajkiem i pokrojoną cebulą. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę. Na rękę nabieramy masy mięsnej rozpłaszczamy i ukrywamy w środku po jednym marynowanym patisonie.


 Zamykamy patisony w środku tworząc kuleczki. Tak przygotowane gotujemy na parze ok 10 minut.






14 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, bardzo pysznie wygląda całe danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak przyda się trochę oddechu po świątecznym obżarstwie...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania :)
    Szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ! Dziewczyny- taki smaczny fit to ja chętnie skonsumuję:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. My też lubimy, stąd taki pomysł na ich wykorzystanie!

      Usuń