Dziś zapraszamy na gęsty krem brokułowy z dodatkiem curry. Czasem się zastanawiam czy taki gęsty krem powinnam jeszcze nazywać zupą, przecież jego prawie że można jeść widelcem. Tak czy siak Nam ostatnio takie kremy bardzo przypadły do gustu, a że brokuł jest dostępny praktycznie cały rok pojawia się u Nas na stole bardzo często.
Gęsty krem brokułowy z curry
SKŁADNIKI:
300 g brokuła
1 szklanka mleka 1,5 %
1/2 łyżeczki curry
1 cebula
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy 5 minut w lekko osolonym wrzątku. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niej odcedzonego z wody brokuła i całość podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i całość miksujemy. Przekładamy ponownie na patelnie, doprawiamy solą, pieprzem i curry i smażymy aż wyparuje płyn i krem stanie się gęsty.
Uwielbiam zupy kremy! :)
OdpowiedzUsuńJa też coraz częściej zastępuję zwykłą zupę taką kremową.
Usuńuwielbiam krem z brokułów :)
OdpowiedzUsuńMy też lubimy.
UsuńPysznie się prezentuje. No i te kolory :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Marzenko!
Usuń