poniedziałek, 8 grudnia 2014

Poniedziałkowy "fit" - Gęsty krem brokułowy z curry

Dziś zapraszamy na gęsty krem brokułowy z dodatkiem curry. Czasem się zastanawiam czy taki gęsty krem powinnam jeszcze nazywać zupą, przecież jego  prawie że można jeść widelcem. Tak czy siak Nam ostatnio takie kremy bardzo przypadły do gustu, a że brokuł jest dostępny praktycznie cały rok pojawia się u Nas na stole bardzo często. 

Gęsty krem brokułowy z curry 




SKŁADNIKI:
300 g brokuła
1 szklanka mleka 1,5 %
1/2 łyżeczki curry
1 cebula
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz

 PRZYGOTOWANIE:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy 5 minut w lekko osolonym wrzątku. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niej odcedzonego z wody brokuła i całość podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i całość miksujemy. Przekładamy ponownie na patelnie, doprawiamy solą, pieprzem i curry i smażymy aż wyparuje płyn i krem stanie się gęsty.


6 komentarzy: