Dziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, ale tym razem dość nietypowo. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu, uprzednio ugotowanego. I zastanawiacie się pewnie jak ono smakowało. Ano dobrze smakowało, bo gdyby tak nie było przepis nie pojawiłby się na blogu. Lubię takie eksperymenty w kuchni i jakiś czas temu piekłam już podobne ciasto ale z dodatkiem ryżu i było pyszne. Już od dawna chodził mi po głowie pomysł, żeby dodać makaron i tak też zrobiłam tym razem. Makaron po upieczeniu ciasta nie jest w nim rozpoznawany, ale wyczuwa się że to nie jest zwykła babka kakaowa. Jest napewno cięższa, bardziej zbita i nie wyrasta wysoka. Zachęcam do wypróbowania przepisu i eksperymentowania w kuchni z nowymi smakami.
Ciasto makaronowe z daktylami
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki mąki
75 g ugotowanego makaronu krajanka Czaniecki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki kakao
1 jajko
1/3 szklanki oleju
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
10 suszonych daktyli
50 g białej czekolady
czekoladowa posypka
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od wymieszania w misce składników suchych czyli mąki, proszku do pieczenia, cukru i kakao.
Następnie dodajemy jajko i olej i mieszamy całość.
Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron, pokrojone drobno daktyle suszone i jogurt i mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone, czy jest suchy.
Ostudzone ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą i posypka czekoladową.
Do przygotowania ciasta użyłam makaronu krajanka 5 jajeczny, który otrzymałyśmy do przetestowania od firmy Czaniecki.
Makaron jest dobry w smaku, a kształt chyba wszystkim znany bo to jeden z popularniejszych na rynku. Ja wykorzystałam go dość nietypowo bo do przygotowania ciasta i sprawdził się tutaj dobrze, a na codzień dodaję go głównie do zup.
No proszę jaki świetny pomysł :-) jestem ciekawa smaku :-)
OdpowiedzUsuńCieszymy się że Ci się pomysł spodobał, nie pozostaje nic tylko wypróbować ;-)
Usuńno jestem zaskoczona :) chętnie wypróbuję !!
OdpowiedzUsuńPolecamy i czekamy na wrażenia smakowe.
UsuńWidzimy że ta potrawa została przygotowana z użyciem makaronu Czaniecki. Zachęcamy do zgłoszenia jej do akcji Makarony Świata http://zblogowani.pl/akcja/makarony-swiata i walki o nagrodę główną :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za zaproszenie, chętnie skorzystamy ;-)
UsuńMuszę przyznać, że pomysł świetny! ;) Ciekawa jestem tego smaku.
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że pomysł się podoba
UsuńOryginalne! Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńCzasem lubimy poeksperymentować, a jak wychodzi z tego coś dobrego to dzielimy się przepisami.
UsuńA to ciekawe: w sumie wszystko się zgadza bo makaron to mąka, czasem z jajami a to podstawowy składnik ciasta. Jestem pozytywnie zaskoczona pomysłem :)
OdpowiedzUsuńNo tak to analizując to niby normalne, ale jednak trochę zmienione.
UsuńNiezwykły przepis! Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za tak miły komentarz ;-)
UsuńCiekawe ciasto! Jeszcze takiego nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, polecam
UsuńNo pomysł fantastyczny, nie powiedziałbym, że tu jest makaron! :)
OdpowiedzUsuńMakaronu rzeczywiście nie widać po upieczeniu, ale jest napewno zapewniamy ;-)
Usuńciasto z makaronu?! super!
OdpowiedzUsuńMoże nie z samego makaronu, ale z jego dodatkiem ;-)
UsuńOryginalny przepis. Koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCzekamy na efekt Twojego testowania zatem ;-)
Usuńo kurcze coasto z makaronem? wspaniały pomysł, takiego jeszcze nie widziałam :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTak ciasto z makaronem, polecamy wypróbować ;-)
Usuń