środa, 12 listopada 2014

Słodkie środy - Ciasto makaronowe z daktylami

Dziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, ale tym razem dość nietypowo. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu, uprzednio ugotowanego. I zastanawiacie się pewnie jak ono smakowało. Ano dobrze smakowało, bo gdyby tak nie  było przepis nie pojawiłby się na blogu. Lubię takie eksperymenty w kuchni i jakiś czas temu piekłam już podobne ciasto ale  z dodatkiem ryżu i było pyszne. Już od dawna chodził mi po głowie pomysł, żeby dodać makaron i tak też zrobiłam tym razem. Makaron po upieczeniu ciasta nie jest w nim rozpoznawany, ale wyczuwa się że to nie jest zwykła babka kakaowa. Jest napewno cięższa, bardziej zbita i nie wyrasta wysoka. Zachęcam do wypróbowania przepisu i eksperymentowania w kuchni z nowymi smakami.

Ciasto makaronowe z daktylami





SKŁADNIKI:

3/4 szklanki mąki
75 g ugotowanego makaronu krajanka Czaniecki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki kakao
1 jajko
1/3 szklanki oleju
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
10 suszonych daktyli
50 g białej czekolady
czekoladowa posypka

 PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od wymieszania w misce składników suchych czyli mąki, proszku do pieczenia, cukru i kakao. 
Następnie dodajemy jajko i olej i mieszamy całość. 


Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron, pokrojone drobno daktyle suszone i jogurt i mieszamy do połączenia składników. 


Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone, czy jest suchy. 


Ostudzone ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą i posypka czekoladową.






Do przygotowania ciasta użyłam makaronu krajanka 5 jajeczny, który otrzymałyśmy do przetestowania od firmy Czaniecki


Makaron jest dobry w smaku, a kształt chyba wszystkim znany bo to jeden z popularniejszych na rynku. Ja wykorzystałam go dość nietypowo bo do przygotowania ciasta i sprawdził się tutaj dobrze, a na codzień dodaję go głównie do zup.
zBLOGowani.pl

24 komentarze:

  1. No proszę jaki świetny pomysł :-) jestem ciekawa smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się że Ci się pomysł spodobał, nie pozostaje nic tylko wypróbować ;-)

      Usuń
  2. no jestem zaskoczona :) chętnie wypróbuję !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzimy że ta potrawa została przygotowana z użyciem makaronu Czaniecki. Zachęcamy do zgłoszenia jej do akcji Makarony Świata http://zblogowani.pl/akcja/makarony-swiata i walki o nagrodę główną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że pomysł świetny! ;) Ciekawa jestem tego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Czasem lubimy poeksperymentować, a jak wychodzi z tego coś dobrego to dzielimy się przepisami.

      Usuń
  6. A to ciekawe: w sumie wszystko się zgadza bo makaron to mąka, czasem z jajami a to podstawowy składnik ciasta. Jestem pozytywnie zaskoczona pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak to analizując to niby normalne, ale jednak trochę zmienione.

      Usuń
  7. Ciekawe ciasto! Jeszcze takiego nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No pomysł fantastyczny, nie powiedziałbym, że tu jest makaron! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaronu rzeczywiście nie widać po upieczeniu, ale jest napewno zapewniamy ;-)

      Usuń
  9. Oryginalny przepis. Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o kurcze coasto z makaronem? wspaniały pomysł, takiego jeszcze nie widziałam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń