Każda z pór roku rządzi się swoimi prawami i walorami również w kuchni. Jesień to czas pięknych kolorów, a także niepowtarzalnych smaków. Jednym ze smaków jesieni, który rozgrzewa nas w zimowe dni to czerwony burak. Chyba nie trzeba go przedstawiać gdyż jest to bardzo zdrowe warzywo, zarówno młode liście jak i sam korzeń. Dzisiaj jednak pozostańmy przy korzeniu. Zawiera on dużą ilość błonnika, witaminy z grupy B i C oraz dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, fluor oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Tak też warto przygotować i przechować tak pokaźny zapas składników odżywczych w swej spiżarce.
Buraczany zaczyn idealnie nada się na barszczyk również świąteczny, a buraczki do wszelakich sałatek. Osobiście najbardziej lubię je do śledziowych dodatków. Chociaż i do mięsa plaster buraka jest idealny.
Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony
SKŁADNIKI:
(na 4 litrowe słoiki)
2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor)
2 l wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny- świeżo wyciśnięty
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
12 ziarenek ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Buraki obieramy, kroimy w plasterki (ja wybieram buraki podłużne, mają one bardzo ładny kolorek i są soczyste),przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu 15 minut, przy końcu gotowania dodajemy cytrynę.
Wyłączamy grzanie. Do litrowych słoików wkładamy po ząbku czosnku (można pokroić na połówki) liściu laurowym i 3 ziarenkach ziela angielskiego.
Wkładamy podgotowane buraki do słoików i zalewamy gorącym zaczynem.
Zakręcamy na gorąco.
Można pasteryzować 3-4 minuty, odwracamy dnem do góry i pozostawiamy do wystygnięcia.
Moja mama taki robi, a barszczyk przygotowany potem jest najpyszniejszy :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie barszczyk z zaczynu jest pyszniutki
UsuńWarto mieć kilka takich słoiczków na zimę :)
OdpowiedzUsuń:) oby się tylko nie okazało że o kilka słoiczków za mało :D uwielbiam ten barszczyk !
UsuńWow fajny pomysł :) Bardzo ciekawa jestem smaku takiego makaronowego ciasta :) Barszczyk czerwony uwielbiam, skorzystam z Waszego przepisu na zaczyn :))
OdpowiedzUsuń:) polecamy
Usuń