Placuszki z otrębów pszennych i żytnich z dodatkiem suszonej żurawiny to pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie. Przygotowuje się je właściwie w 5 minut i jest to dziecinnie proste. Placuszki te możemy również podać w towarzystwie owoców, lub dodać do nich drobno posiekane ulubione bakalie.
Placuszki otrębowe z suszoną żurawiną
SKŁADNIKI:
1 jajko
20 g otrębów żytnich
20 g otrębów pszennych
20 g suszonej żurawiny
1/3 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Otręby pszenne oraz żytnie wsypujemy do miseczki i mieszamy. Suszoną żurawinę siekamy na drobniejsze kawałeczki i dodajemy do otrębów razem z jajkiem i mlekiem. Całość mieszamy do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładamy łyżką porcje masy i formujemy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolorek.
Super placuszki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie na śniadanie były jedzone!
UsuńUwielbiam takie zdowe i szybkie śniadania:) Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńwłaśnie takie placuszki robię zawsze, jako "awaryjną" potrawę jak nie mam ochoty na skomplikowane potrawy :)
OdpowiedzUsuńNa awaryjna potrawę się sprawdza, gdyż większość składników mam zawsze w domu, a żurawine mozna zastapić innymi bakaliami.
UsuńTen uroczy stosik chyba czeka właśnie na mnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy!
UsuńIdealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się!
Usuń