piątek, 21 listopada 2014

Kompot z dyni i żurawiny na korzenną nutę

Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kompotów owocowych. Przeważnie robione są z jednego rodzaju owoców, lub mieszanki kilku. Czy jednak wszyscy znają kompot z warzywa? - bo przecież dynia to warzywo. I okazuje się że kompot warzywny smakuje równie dobrze.
Ten kompot przygotowuję jesienią, kiedy jest dostępna świeża dynia, ale swoją korzenną nutą przypomina nam już o zbliżających się świętach. Uwielbiam roztaczający się w domu zapach cynamonu i goździków, a smak napoju również bardzo przypadł Nam do gustu.

Korzenny kompot z dyni i żurawiny



 SKŁADNIKI:

300 g dyni
100 g żurawiny świeżej (może być mrożona)
4 łyżki cukru trzcinowego
1 laska cynamonu
8 goździków
2 łyżki octu

 PRZYGOTOWANIE:

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Kostki dyni przekładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy żurawinę, goździki i laskę cynamonu i gotujemy.


 Do gotującego się kompotu dodajemy cukier i ocet. Całość mieszamy. Gotujemy jakieś 10 -15 minut od zagotowania się kompotu.


6 komentarzy:

  1. Pycha :-) bardzo lubię takie aromaty :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi przepysznie. Muszę spróbować. Kasia z www.ZabieganawKuchni.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy spróbować i podziel się z Nami koniecznie Twoimi wrażeniami smakowymi.

      Usuń
  3. domowe kompociki najlepsze, też lubię je robić! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio robię bardzo rzadko, ale ten w jesienne dni wyjątkowo przypadł Nam do gustu.

      Usuń