Jesienna aura często kusi nas by podać na obiad coś rozgrzewającego. Idealnie będzie przygotować wówczas pyszne danie jednogarnkowe. Świetną propozycją jest pyszne domowe leczo podane z makaronem. Tak się składa, że otrzymałyśmy ostatnio do firmy CZANIECKI przesyłkę z makaronami i tym samym rozpoczęłyśmy ich testowanie. Idealnie wkomponował się w leczo mały makaron gwiazdeczki. Danie było rozgrzewające i szybko zniknęło ...
Leczo z makaronem
SKŁADNIKI:
1,5 l bulionu warzywnego
2 duże papryki czerwone
1 puszka pomidorów krojonych
300 g kiełbasy śląskiej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
5 -6 łyżek makaronu CZANIECKI gwiazdki
2 duże papryki czerwone
1 puszka pomidorów krojonych
300 g kiełbasy śląskiej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
5 -6 łyżek makaronu CZANIECKI gwiazdki
PRZYGOTOWANIE:
Bulion zagotowujemy, paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, przekładamy do bulionu i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory z puszki (ja je zblendowałam przez 10 sekund), gotujemy 10 minut. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelnie wlewamy olej, wrzucamy kiełbasę z cebulą i podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy do lecza i dodajemy makaron. Całość gotujemy przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku paprykami oraz solą i pieprzem.
I jeszcze na koniec kilka słów o wykorzystanym makaronie CZANIECKI - gwiazdki. Makaron ten idealnie nadaje się do wszelakich zup, wielkość jest idealna, komponuje się bardzo fajnie z całość. Wielki plus dla owego makaronu za konsystencje po ugotowaniu, jako jeden z nielicznych nie napęczniał zbytnio w zupie i idealnie nadawał się do odgrzania.
I jeszcze na koniec kilka słów o wykorzystanym makaronie CZANIECKI - gwiazdki. Makaron ten idealnie nadaje się do wszelakich zup, wielkość jest idealna, komponuje się bardzo fajnie z całość. Wielki plus dla owego makaronu za konsystencje po ugotowaniu, jako jeden z nielicznych nie napęczniał zbytnio w zupie i idealnie nadawał się do odgrzania.
Pycha :-) też robiłam leczo z makaronem. To jest świetny pomysł na danie :-)
OdpowiedzUsuńMy również bardzo lubimy tą kompozycję :)
UsuńWspaniale wygląda...:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuńbardzo ciekawy pomysł :) super
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować tego połączenia :)
Usuńja też dzisiaj robię leczo :) chyba wykorzystam wasz pomysł z makaronem jako dodatek :) fajnie to wygląda :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękujemy, mamy nadzieje że pomysł wykorzystany :-)
UsuńNo takiej wersji lecza to ja jeszcze nie jadłam. Ale jestem ciekawa właśnie tego połączenia.
OdpowiedzUsuń:) polecamy wypróbować i dodać makaronu do klasycznego lecza
UsuńSmakowicie wygląda, z makaronem nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMiło nam że apetycznie wygląda, mamy nadzieje, że wypróbujesz przepis w swej kuchni :)
Usuń