niedziela, 9 listopada 2014

Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej

Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na drobiowe kotlety, które wcześniej zostały zamarynowane z dodatkiem nuty chrzanu.  Do przygotowania owego dania użyłam musztardy Kieleckiej chrzanowej, którą otrzymałyśmy w ramach współpracy z firmą WSP SPOŁEM . Dzięki niej danie nabrało wyraźnego, ciekawego smaku. 


Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej





SKŁADNIKI:

1 duża pierś z kurczaka
1 duże lub 2 małe jajka
 sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy, kroimy na cieńsze plastry i delikatnie oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz  oraz musztardę Kielecką chrzanową, roztrzepujemy do połączenia. Wkładamy do jajka z musztardą mięso i marynujemy minimum 60 minut. 
Następnie wyciągamy mięso z jajka i obtaczamy w bułce tartej. 
Smażmy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju.



W dzisiejszym przepisie użyłyśmy do zamarynowania mięska między innymi musztardę Kielecką chrzanową, którą otrzymałyśmy w paczuszce do testowania. Przyznam, że pierwszy raz miałam okazję kosztować jej i przygotowywać danie właśnie z jej udziałem. Musztarda ta ma wyrazisty chrzanowy smak i świetnie komponuje się z mięsem. Z pewnością niejednokrotnie sięgnę po nią na sklepową półkach. Firmie WSP SPOŁEM bardzo dziękujemy za możliwość testowania ich produktów. 


6 komentarzy: