Murzynek sam w sobie jest jednym z moich ulubionych ciast, a jeszcze z dodatkiem bitej śmietany to już zupełnie rozpływa się w ustach. I tak twierdzę że najlepszego murzynka piecze moja mama i w tym jej nie dorównam. Tym bardziej, że odmierza składniki "na oko" i przygotowuje go błyskawicznie a zawsze wychodzi rewelacyjny. Dla mnie to jeden ze smaków kojarzących się z dzieciństwem i przywołujących miłe i ciepłe wspomnienia. I ten właśnie został upieczony z tradycyjnego przepisu mojej mamy choć już nie na oko a z dokładnymi miarami składników. Dla małego urozmaicenia przełożyłam murzynka bitą śmietaną i zrobiłam pajęczynową dekorację z polewy czekoladowej.
Murzynek z bitą śmietaną
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek kakao
250 g margaryny
4 jajka
sól
4 łyżki mleka
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na bitą śmietanę:
400 ml śmietany 30
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
polewa biała
polewa mleczna
tłuszcz do wysmarowania foremki
bułka tarta do foremki
PRZYGOTOWANIE:
Do roztopionej margaryny dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy aż składniki się połącza. Zostawiamy polewę do ostygnięcia. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodajemy żółtka, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a także całą polewę z rondelka. Całość miksujemy a następnie wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy do suchego patyczka, ok 45 minut w 200 stopniach.
Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody, ok 0,5 szklanki i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę.
Ostudzonego murzynka przekrawamy na pół i wykładamy śmietanę, po czym przykrywamy górą.
Murzynka dekorujemy polewami ciemną i jasną.
Aby zrobić pajęczynę najpierw polewam ciemną czekoladą i kiedy ona będzie jeszcze mokra białą czekoladą rysujemy jakby spiralę i przeciągamy wykałaczką po czekoladzie od środka na zewnątrz ciasta.
Świetne ciacho :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że Ci się Marzenko podoba!
UsuńCudnie udekorowany. Wpraszam się! :)
OdpowiedzUsuńNie musisz się wpraszać, same zapraszamy ;-)
UsuńBardzo pociągająco wygląda murzynek z tą piękną dekoracją :)
OdpowiedzUsuń;-)
Usuńwygląda bardzo apetycznie !! :)
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Wygląda ślicznie i pewnie tak smakuje
OdpowiedzUsuń:)
Był pyszny, polecamy!
Usuńmurzynek pierwsza klasa:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecamy i pozdrawiamy!
UsuńPrzepięknie wygląda :) zapraszam na grupe na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " czekamy na takie wspaniałości jak Wasze :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za zaproszenie i za miłe słowa!
Usuńwow! ale masterpiece : ) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńheh dziękujemy
UsuńFantastycznie wygląda tak udekorowany :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że się podoba.
UsuńCudny, pajęczyna full profeska! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy!
UsuńJa też bardzo lubię to ciasto!!!
OdpowiedzUsuńDla mnie to jedno z ulubionych ciast
Usuńpajęczynka pięknie wygląda! duużo zabawy, ale efekt bombowy! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękujemy, pajęczynka wbrew pozorom jest bardzo prosta do wykonania
UsuńCudo ! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo Nam miło czytać tyle miłych słów...
UsuńMurzynek w nowej efektownej odsłonie :) pycha!
OdpowiedzUsuńNo może rzeczywiście odsłona trochę mniej tradycyjna, ale zapewniamy pyszna.
UsuńUwielbiam murzynki są proste i pyszne:) Aż mi ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńDokładnie też dlatego je lubimy
UsuńFajna ta pajęczyna! :D
OdpowiedzUsuńDzięki
Usuńmmmm... pyszności! aż cieknie mi ślinka! uwielbiam tą pajęczynę!
OdpowiedzUsuńCieszymy się że się podoba!
UsuńPrezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo za miłe słowa
UsuńMniam, ciasta typu murzynek uwielbiam ogromnie, aż mi ślinka cieknie, i jeszcze ta dekoracja, jak dla mnie ciacho idealne, smaka mi narobiłyście:P
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy murzynka i cieszymy się, że ma on tylu zwolenników.
UsuńPiękna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
UsuńJakie cudo ,no jest piękny, prezentuje się wspaniale ....a jaki apetyczny
OdpowiedzUsuńSuper przepis ...zostawiam piątkę ...
Dziękujemy Ewo za miłe słowa!
UsuńCudna pajęczynka! :D
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że pajęczynka Ci się podoba!
Usuńta pajęczynka wyszła obłędnie...:)Mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy!
UsuńDekoracja fantastyczna. A sam murzynek pewnie pyszny. Moja Mama też wszystko sypała, dodawała na oko i... robiła najlepsze ciasta.
OdpowiedzUsuńDziękujemy Krystyno, murzynek rzeczywiście był pyszny. Te robione na oko i od serca są najlepsze, ale do tego brakuje Nam jeszcze lat doświadczeń.
UsuńPajęczyna świetna, a i ciasto musiało super smakować :)
OdpowiedzUsuńA smakowało, polecamy przygotowanie ciasta z Naszego przepisu!
UsuńPoproszę kawałek :-)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować ;-)
UsuńWygląda bombowo!
OdpowiedzUsuńA smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
Dziękujemy!! My uwielbiamy murzynki, więc dla Nam bardzo smakuje
UsuńZwykłe ciasto w świetnym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńTak, coś w tym jest. Zwykłe ciasto nie musi być nudne i ciągle takie same.
Usuńprzepiękna pajęczynka :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
Usuń