środa, 29 października 2014

Słodkie środy - Murzynek z bitą smietaną i czekoladową pajęczyną

Murzynek sam w sobie jest jednym z moich ulubionych ciast, a jeszcze z dodatkiem bitej śmietany to już zupełnie rozpływa się w ustach. I tak twierdzę że najlepszego murzynka piecze moja mama i w tym jej nie dorównam. Tym bardziej, że odmierza składniki "na oko" i przygotowuje go błyskawicznie a zawsze wychodzi rewelacyjny. Dla mnie to jeden ze smaków kojarzących się z dzieciństwem i przywołujących miłe i ciepłe wspomnienia. I ten właśnie został upieczony z tradycyjnego przepisu mojej mamy choć już nie na oko a z dokładnymi miarami składników. Dla małego urozmaicenia przełożyłam murzynka bitą śmietaną i zrobiłam pajęczynową dekorację z polewy czekoladowej. 

Murzynek z bitą śmietaną



 SKŁADNIKI:

Na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek kakao
250 g margaryny
4 jajka
sól
4 łyżki mleka
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Na bitą śmietanę:
400 ml śmietany 30
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny


Dodatkowo:
polewa biała
polewa mleczna
tłuszcz do wysmarowania foremki
bułka tarta do foremki


 PRZYGOTOWANIE:


Do roztopionej margaryny dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy aż składniki się połącza. Zostawiamy polewę do ostygnięcia. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodajemy żółtka, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a także całą polewę z rondelka. Całość miksujemy a następnie wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy do suchego patyczka, ok 45 minut w 200 stopniach.

Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody, ok 0,5 szklanki i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę.
Ostudzonego murzynka przekrawamy na pół i wykładamy śmietanę, po czym przykrywamy górą.
Murzynka dekorujemy polewami ciemną i jasną.

Aby zrobić pajęczynę najpierw polewam ciemną czekoladą i kiedy ona będzie jeszcze mokra białą czekoladą rysujemy jakby spiralę i przeciągamy wykałaczką po czekoladzie od środka na zewnątrz ciasta.




57 komentarzy:

  1. Cudnie udekorowany. Wpraszam się! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pociągająco wygląda murzynek z tą piękną dekoracją :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie !! :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ślicznie i pewnie tak smakuje
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. murzynek pierwsza klasa:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie wygląda :) zapraszam na grupe na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " czekamy na takie wspaniałości jak Wasze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastycznie wygląda tak udekorowany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudny, pajęczyna full profeska! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pajęczynka pięknie wygląda! duużo zabawy, ale efekt bombowy! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, pajęczynka wbrew pozorom jest bardzo prosta do wykonania

      Usuń
  10. Murzynek w nowej efektownej odsłonie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No może rzeczywiście odsłona trochę mniej tradycyjna, ale zapewniamy pyszna.

      Usuń
  11. Uwielbiam murzynki są proste i pyszne:) Aż mi ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmmm... pyszności! aż cieknie mi ślinka! uwielbiam tą pajęczynę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, ciasta typu murzynek uwielbiam ogromnie, aż mi ślinka cieknie, i jeszcze ta dekoracja, jak dla mnie ciacho idealne, smaka mi narobiłyście:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też uwielbiamy murzynka i cieszymy się, że ma on tylu zwolenników.

      Usuń
  14. Jakie cudo ,no jest piękny, prezentuje się wspaniale ....a jaki apetyczny
    Super przepis ...zostawiam piątkę ...

    OdpowiedzUsuń
  15. ta pajęczynka wyszła obłędnie...:)Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dekoracja fantastyczna. A sam murzynek pewnie pyszny. Moja Mama też wszystko sypała, dodawała na oko i... robiła najlepsze ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Krystyno, murzynek rzeczywiście był pyszny. Te robione na oko i od serca są najlepsze, ale do tego brakuje Nam jeszcze lat doświadczeń.

      Usuń
  17. Pajęczyna świetna, a i ciasto musiało super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A smakowało, polecamy przygotowanie ciasta z Naszego przepisu!

      Usuń
  18. Wygląda bombowo!
    A smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy!! My uwielbiamy murzynki, więc dla Nam bardzo smakuje

      Usuń
  19. Zwykłe ciasto w świetnym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, coś w tym jest. Zwykłe ciasto nie musi być nudne i ciągle takie same.

      Usuń