wtorek, 28 października 2014

Chrupiące długo marynowane polędwiczki

 Brak pomysłu na obiad? Czasami dopada mnie taka pustka i niby pomysłów wiele ale w rezultacie konkretnego brak. Dlatego dzisiaj prosty pomysł i bardzo klasyczny jednak wart uwagi i przypomnienia. Drobiowe polędwiczki mają to do siebie że są bardzo mięciutkie i delikatne, po zamarynowaniu zyskują jeszcze więcej na smaku.


Chrupiące długo marynowane polędwiczki 

SKŁADNIKI:

350 g polędwiczek z kurczaka
1 duże jajko lub dwa małe
sól i pieprz
3/4 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wbijamy jajko lub dwa małe, dodajemy sól, pieprz i suszone mielone pomidory, całość roztrzepujemy. Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy je delikatnie, wkładamy do jajka i marynujemy w nim przez 2 godziny.
 Następnie obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju.



10 komentarzy:

  1. Świetny i smakowity pomysł na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity kasek te polędwiczki. Ciekawy pomysł z marynowaniem w jajku. Ja pewnie z racji diety pominęłabym tarta bułkę lub zamieniła na panierkę z płatków owsianych (mielonych) ale z zazdrością patrzę na prezentowany talerz. Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł z płatkami również świetny :) Uwielbiam wszelakie panierki owsiane :)

      Usuń
  3. Och...marzy mi się taki obiadek ;) nigdy nie próbowałam polędwiczek w panierce, zawsze w sosiku, musze sprawdzić, jak smakuje! ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie, z pewnością będą Ci smakowały :)

      Usuń