Brak pomysłu na obiad? Czasami dopada mnie taka pustka i niby pomysłów wiele ale w rezultacie konkretnego brak. Dlatego dzisiaj prosty pomysł i bardzo klasyczny jednak wart uwagi i przypomnienia. Drobiowe polędwiczki mają to do siebie że są bardzo mięciutkie i delikatne, po zamarynowaniu zyskują jeszcze więcej na smaku.
Chrupiące długo marynowane polędwiczki
SKŁADNIKI:
350 g polędwiczek z kurczaka
1 duże jajko lub dwa małe
sól i pieprz
3/4 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki wbijamy jajko lub dwa małe, dodajemy sól, pieprz i suszone mielone pomidory, całość roztrzepujemy. Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy je delikatnie, wkładamy do jajka i marynujemy w nim przez 2 godziny.
Następnie obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Świetny i smakowity pomysł na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękujemy :) Obiadek był pyszniutki :)
UsuńPysznie to mięsko musi smakować :)
OdpowiedzUsuńOj tak, było pyszne :) Polecamy :D
UsuńSmakowity kasek te polędwiczki. Ciekawy pomysł z marynowaniem w jajku. Ja pewnie z racji diety pominęłabym tarta bułkę lub zamieniła na panierkę z płatków owsianych (mielonych) ale z zazdrością patrzę na prezentowany talerz. Pycha
OdpowiedzUsuńPomysł z płatkami również świetny :) Uwielbiam wszelakie panierki owsiane :)
UsuńTo ja wpadnę na ten obiadek:)
OdpowiedzUsuńZapraszamy :))
UsuńOch...marzy mi się taki obiadek ;) nigdy nie próbowałam polędwiczek w panierce, zawsze w sosiku, musze sprawdzić, jak smakuje! ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie, z pewnością będą Ci smakowały :)
Usuń