poniedziałek, 27 października 2014

Poniedziałkowy "fit" - Kremowa zupa z soczewicy konserwowej

U mnie w domu nie jadło się soczewicy, więc dla mnie to smak dotąd nieznany. Jednak, że lubię próbować nowych smaków przyszedł i na nią czas. Potrawy z soczewicą dopiero zaczynam gotować, ale coraz bardziej się do nich przekonuję. Zupka z soczewicy z dodatkiem marchewki była pyszna.


Kremowa zupa z soczewicy konserwowej


SKŁADNIKI: (na dwie porcje)

100 g soczewicy z puszki
2 marchewki
1 cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek 
pieprz 
200 ml bulionu warzywnego
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypiorek 

  PRZYGOTOWANIE:

Marchewki obieramy kroimy na małe kawałki i gotujemy w bulionie warzywnym. Gdy marchewki będą al dente dodajemy soczewicę z puszki. Cebulę należy pokroić na drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Cebulę dodajemy do garnka i wszystko razem miksujemy blenderem. Zupę doprawiamy pieprzem. Rozlewamy na talerze i dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.



8 komentarzy: