Każdy z nas ma swoje ulubione gołąbki. Ja najbardziej lubię te które przygotowywała moja mama. Na nie przyjdzie czas już wkrótce i z przyjemnością podzielę się Jej przepisem... Za to, dzisiaj mam dla Was przepis na równie smaczne gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami. Przygotowałam je w inny sposób niż wspomniane gołąbki mojej mamy, te są gotowane na parze i przygotowane z włoskiej kapusty. Cieszą się one u nas ogromnym powodzeniem. Kapusta zawsze jest mięciutka i całość pysznie smakuje. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji kosztować takich gołąbków to koniecznie się na nie skuście ...
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze
SKŁADNIKI:
14 liści kapusty włoskiej
1,5 szklanki ryżu białego
3 szklanki wody
sól i pieprz
1 łyżka sosu sojowego
300 g pieczarek
1 łyżka masła
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
olej do smażenia
sos grzybowy do podania
PRZYGOTOWANIE:
Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. W woku roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i podduszamy doprawiając solą, następnie dodajemy mięso i ugotowany ryż, doprawiamy do smaku i mieszamy. Liście kapusty włoskiej oparzamy, usuwamy łyko. W kapustę zawijamy farsz. Gołąbki układamy w parowarze. Włączamy parowar na 70 minut. Gołąbki podajemy z sosem grzybowym.
smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy :)
UsuńFajny i zdrowy pomysł na gołąbki :)
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować :)
UsuńWyglądają pysznie! Dodam sobie do przyszłotygodniowego menu ;)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że pomysł się spodobał :)
UsuńBardzo lubię gołąbki, w takiej wersji też bym zjadła z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam gołąbki .. mogłabym jej jeść na 100 sposobów .. i zawsze byłyby smaczne :D
UsuńNo Dziewczyny super przepis, taki lekki i smakowity :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńI za mną chodzą gołąbki! Ja chcę jednego:)
OdpowiedzUsuńMiło nam :) Prosimy się częstować .... :D
Usuńbardzo ciekawy przepis, takich jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować owy przepis :))
UsuńNa parze jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńNa parze gołąbki są bardzo fajne ... polecamy :)
UsuńNa parze?nie znam,ciekawa jestem smaku:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie skuś się na takie gołąbki :)
Usuńmuszą być wysmienite
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤
:) pozdrawiamy
Usuń