środa, 15 października 2014

Słodkie środy - Magdalenki z mielonymi migdałami

Magdalenki to małe francuskie ciasteczka o charakterystycznym muszelkowym kształcie, a właściwie bliżej wg mnie im do biszkoptowych babeczek niż ciasteczek. Tradycyjne magdalenki pieczone są na cytrynową nutę, ja miałam ochotę na migdały, więc wykorzystałam do ich przygotowania mielone migdały, które otrzymałyśmy od SKWORCU.   Babeczki te wyszły mięciutkie i delikatne w smaku, zdecydowanie godne polecenia.
 
Magdalenki z mielonymi migdałami

 SKŁADNIKI:

150 g mąki
20 g mielonych migdałów SKWORCU
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
120 g cukru
3 jajka
szczypta soli
cukier puder do posypania 
PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiam i studzę do temperatury pokojowej. 
Jajka rozbijam i oddzielam białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijam na sztywną pianę. Następnie do tej piany dodaję po jednym żółtku i łyżce cukru i dalej miksuję.
 Mąkę mieszam  z proszkiem, szczyptą soli oraz mielonymi migdałami. Powoli dosypuję mąkę do jajek i mieszam. 
Na koniec dodaję roztopione masło, mieszam i wstawiam na 20 minut do lodówki. Foremki natłuszczam i oprószam mąką. Do foremek nakładam porcje ciasta i piekę ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ja mam małe foremki, jeśli są duże czas pieczenia należy wydłużyć do 15 minut. Gotowe oprószam cukrem pudrem.


Do przygotowania magdalenek użyłam przyprawy - mielonych migdałów, które otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy.


Migdały świetnie skomponowały się z babeczkami i wzbogaciły ich smak. Uważam, że są dobrej jakości, jak zresztą wszystkie przyprawy tej firmy, które miałam okazję do tej pory wypróbować.


Migdały mielone jak i wszystkie inne przyprawy otrzymałyśmy w przezroczystych opakowaniach, na których znajduje się tylko naklejka z niezbędnym opisem, gdzie przeczytamy o składzie, dacie ważności itp.
Nam to rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy jak wygląda ta przyprawa i ile jest jej w środku. 

42 komentarze:

  1. uwielbiam magdalenki, będę je robić na Święta na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Migdały w ciastach uwielbiam. Cuda!

    OdpowiedzUsuń
  3. ach te magdalenki :D dajcie chociaż jedną :D:D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię magdalenki za ich kształt i za smak. Chętnie znów upiekę, bo narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpraszam się do Was na te słodkie cuda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm jakie śliczne! Przydałby mi się do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przeuroczo i na pewno wyszły smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy!! Oczywiście, że były smaczne, tylko takie przepisy publikujemy

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Cieszymy się że Ci się podobają. O i zauważyłaś motylka ;-)

      Usuń
  9. Cudowne! ... w taki szary dzień jak dziś do kawy byłyby doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę zakupić foremki i zrobić, bo marzą mi się od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na foremki natknęłam się zupełnie przypadkowo i już nie mogłam ich nie kupić, bo od razu wyobraziłam sobie jakie pyszności w nich zrobię.

      Usuń
  11. Pysznie wyglądają, porywam kilka na skosztowanie :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam ale zrobiłyście mi smaku na magdalenki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie słodkie maleństwa :-) zjadłabym takie cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż się uśmiechnęłam na widok tych maleństw :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jakie piękne i kruchutkie, idealne do popołudniowej herbatki

    OdpowiedzUsuń
  16. To ja poproszę jedną Magdalenkę dla Magdaleny ha ha. Piękne jak z cukierni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam moją imienniczkę i zapraszam na Magdalenkę w wersji słodkiej ;-)

      Usuń
  17. Lubie małe słodkości..a tymi mnie kupiłyście..;))) cuda!

    OdpowiedzUsuń