piątek, 17 października 2014

Brzoskwinie pieczone z miodem, czekoladą i migdałami

Za oknami rozgościła się już na dobre jesień, kiedy taka ponura aura często na deser podaję owoce na ciepło. Świetnym dodatkiem do owoców jest miód i czekolada, jak również bakalie. Dzisiaj jeden z takich smacznych deserków na ciepło. Przygotowanie to kilka chwil, a rodzinka uszczęśliwiona. 

Brzoskwinie pieczone z miodem, czekoladą i migdałami 


SKŁADNIKI:

2 duże brzoskwinie
2 łyżeczki miodu akacjowego
4 kostki czekolady (u mnie z orzechami laskowymi)
płatki migdałowe

 PRZYGOTOWANIE:

Brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki, smarujemy miodem - około pół łyżeczki na pół brzoskwini. Na środku układamy kostkę czekolady i całość oprószamy płatkami migdałów. Przekładamy owoce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. 
Czekolada ma być rozpuszczona, a płatki migdałów zarumienione. 
W razie potrzeby zmniejszyć temperaturę.


46 komentarzy:

  1. Zdrowo, z owocami i do tego pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę połóweczkę ! :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczone jabłka i gruszki znałam, ale z brzoskwiniami jeszcze nie próbowałam ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, zdrowy deser zrobiłyście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. :) dziękujemy, jesienią deserki na ciepło zawsze są mile widziane ..

      Usuń
  7. Brzoskwiń jeszcze nie piekłam w ten sposób. Fajny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmniam! Deser iście królewski!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ apetycznie wyglądają mmmm...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj pyszniutko wyglądają :) taki deserek na niedziele wyśmienity

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały deser! Prosty i bardzo smaczny! Czasem jak mam ochotę na coś słodkiego robię podobny ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owoce na ciepło to jeden z ulubionych szybkich deserków :)

      Usuń
  13. pomysł rewelacyjny! już sobie wyobrażam smak i zapach:) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) zapraszamy do wypróbowania .. pachniało miodem i migdałami ...

      Usuń
  14. Pyszności :) Uwielbiam pieczone owoce :) często sobie zapiekam banana z gorzką czekoladą (jakoś mam mniejsze wyrzuty sumienia wtedy :D ), chętnie wypróbuję przepis :) Patrząc na nie, nie wiem czemu ale kojarzą mi się ze świętami :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dagmaro, wiesz że i mi pachnie świętami gdy je przygotowuję ? :) Polecamy przepis i zapraszamy do przesłania fotki gotowej potrawy z przyjemnością umieścimy zdjęcie w kąciku czytelników :)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Miło nam czytać tak miłe komentarze :)) Ja na owoce z miodem i czekoladą zawsze jestem chętna .. niestety

      Usuń
  16. Ale smakowicie to wygląda! Dla mnie bez czekolady poproszę :)

    OdpowiedzUsuń