Bardzo lubię Raffaello, a przyznam, że to domowe bardzo mi smakuje. Dzisiaj bardzo proste ciasto. Atutem tego deseru jest to, że przygotowuje się go bez pieczenia. Dzisiejsza wariacja smaków to kokos, masa puddingowa i najzwyklejsze herbatniki. Z prostych składników możemy w kilka chwil wyczarować takie bajeczne cudo :) Mam nadziej,ę że i Wy lubicie to połączenie :D
Domowe Raffaello bez pieczenia
Składniki:
około 380g herbatników
900 ml mleka
2 puddingi śmietankowe
2 żółtka
4 łyżki cukru
200 - 280 g wiórków kokosowych
300-340 g masła
Przygotowanie:
Do garnka wlewam 700 ml mleka, zagotowuję z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiam pudding z żółtkami, wlewam na gotujące mleko i gotuję stale mieszając aż zgęstnieje. Przykrywam folią spożywcza i ostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieram, dodaję porcjami pudding. Do 1/3 części masy dodaję 4 łyżek wiórek kokosu - mieszam.
Blaszkę wykładam folią aluminiów (można spożywczą), wykładam dno herbatnikami.
Następnie warstwą masy budyniowej, kolejno warstwę herbatników i masę budyniową z wiórkami, którą przykrywam trzecią warstwą herbatników. Wierzch smaruję pozostałym kremem, oprószam obficie wiórkami kokosowymi.
Ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńPolecamy :)
UsuńUwielbiam to ciacho :D
OdpowiedzUsuńmy również :)) jest pyszne!
UsuńPysznie 😘
OdpowiedzUsuńoo tak!!! pycha! Polecamy :))
UsuńOj, trzeba będzie poćwiczyć silną wolę, bo jak zacznę te pyszności robić "bez okazji" to będę szersza niż wyższa.
OdpowiedzUsuń