środa, 1 marca 2017

Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem

W moim domu przyjęło się, że nie zamawiamy tortów na nasze rodzinne święta. Zawsze to ja przygotowuję taki słodki deser dla moich najbliższych. Tym razem wypadło, że przygotowywałam go sama dla siebie :) Ci którzy mnie znają wiedza, że lubię rozpieszczać swoją rodzinę i zawsze zaskakuje ich czymś innym niż zwykle... Chociaż potrafię zaskoczyć zwykłymi maślanymi ciasteczkami bo tak rzadko goszczą na naszym stole to tym razem zaszalałam z tortem ... Zaszalałam bo to mój pierwszy wypiek tego rodzaju. Że jest to tort kawowy nikogo nie dziwiło, w końcu uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie dnia bez tego napoju ale w środku ukryłam słodziutkie ptasie mleczko .... Koniecznie pokuście się na tę kompozycję. Uważam, ze całość komponowała się idealnie pod każdym względem. 

Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem



Składniki
Biszkopt:
6 jajek
3-4 szklanki cukru 
1 szklanka maki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem śmietankowy:
330-350 ml śmietany 30 % 
2 opakowania fix do śmietany
2 łyżki cukru pudru

krem kawowy:
400 ml śmietany 30%
2 opakowania fix do śmietany
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kawy mielonej 

krem do zdobień: 
660 ml śmietany 30%
3 opakowania fix do śmietany 
2 łyżki cukru pudru
barwnik spożywczy brązowy  

dodatkowo:
1 mały słoiczek konfitur z porzeczki 
60-70 ml kawy parzonej
1 opakowanie ptasiego mleczka 


Przygotowanie

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. 

Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie z wysokości 20-30 cm o blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 3 części.

Pierwszy blat smarujemy konfiturą, układamy ptasie mleczko. 

Śmietanę na krem śmietankowy miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix, miksujemy. Masę przekładamy na ptasie mleczko i pomiędzy, przykrywamy drugim blatem, który nasączamy delikatnie kawą. 

Krem kawowy: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem, miksujemy kilka chwil, dodajemy kawę mieloną - delikatnie łączymy całość. Krem wykładamy na drugi blat 0  oprószamy kawą.


Przykrywamy trzecim blatem.
Pozostała śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy fix z cukrem pudrem - miksujemy. Do 1/3 dodajemy barwnik spożywczy brązowy. dekorujemy rękawem cukierniczym tworząc koszyczek, ranty uzyskanego koszyczka dekorujemy brązowym kremem, a wierzch dekorujemy jasnym
Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego.




3 komentarze: