Większość z Nas sięgnie jutro z pewnością po pączka, a dla tych którzy mają zamiar je samemu przygotować mamy dziś ciekawy przepis. Proponujemy pączki w nieco innym wydaniu. Inne bo pieczone w piekarniku, odrywane jak bułeczki jeden od drugiego i nie ociekające tłuszczem. Robiłam je już wielokrotnie, ale tym razem postanowiłam maksymalnie uprościć przepis. I tak zrezygnowałam z użycia miksera i wałka i może nie wyszły idealnie równe, ale tak samo smaczne a zrobione prościej.
Pączki pieczone w piekarniku
Składniki:
370 g mąki tortowej
0,5 szklanki mleka
50 g świeżych drożdży
50 g cukru
0,5 łyżeczki soli
3 jajka
160 g masła
marmolada twarda
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajmy do nich łyżeczkę cukru i mąki oraz ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, wystarczy 15 minut.
Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy aby ostygło.
Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą i cukrem. Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże oraz masło.
Całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wystarczy 45 minut.
Ciasto dzielimy na 16 części. Każda część wyrabiamy w rękach, rozpłaszczamy i na środek nakładamy łyżeczkę marmolady. Marmoladę zamykamy w środku i układamy tak przygotowane pączki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pączki układamy zostawiając miedzy nimi niewielkie odległości. Gdy wyrosną i upieką to się połączą i po przygotowaniu będą odrywane.
Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut. Po tym czasie smarujemy wierzch pączków mlekiem i pieczemy ok 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz