niedziela, 27 grudnia 2015

Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami

Dzisiaj zapraszamy na domowy żurek. U mnie przeważnie gości taki, który przygotowuję na białej kiełbasie, jednak dla odmiany ten został przygotowany i podany w zupełnie odmienny sposób. A czy u Was jada się tą klasyczną zupę z grzankami ? Pomysł i sposób podania to tradycja mojej serdecznej koleżanki i przyznam, że mi pomysł ten przypadł mi bardzo do gustu. 


Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami 


SKŁADNIKI:

4 kiełbaski śląskie
200 g boczku chudego wędzonego
500 g ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1-2 ząbki czosnku 
500 ml żurku
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
1 liść laurowy 
3 ziarenka ziela angielskiego 
olej 2 łyżki

grzanki:
8 kromek chleba tostowego
1 łyżka masła


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Kiełbaski wkładamy do garnka, zalewamy woda około 2,5 l i gotujemy wywar. Wyciągamy dwie kiełbaski, dodajemy warzywa z czosnkiem, liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do pół miękkości warzyw, zalewamy żurkiem. Dwie kiełbaski obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majeranek - gotujemy do miękkości warzyw.


 Cebulę obieramy i kroimy w kostkę wraz z boczkiem - podsmażamy na złoto.

 Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę. Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb i podsmażamy na złoto grzanki.


 Żurek podajemy z kiełbaską podsmażonym boczkiem i grzankami.





2 komentarze: