Kiedy sezon letni nadchodzi na naszym stole gości wiele ciast z owocami, które wypierają te z kremami. Przyznam też,że są one mniej pracochłonne i prostsze w przygotowaniu co bardzo mnie cieszy gdyż gorące dni nie sprzyjają staniu w kuchni.
Dziś kolejna wariacja ucieranego ciasta. Wygląda ono klasycznie ale cieszy się wielkim powodzeniem.
Ciasto z rabarbarem i borówkami
SKŁADNIKI:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 kropli aromatu waniliowego
1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
250 g margaryny
Dodatkowo:
owoce:
250 g borówek amerykańskich lub jagód
800 g rabarbaru
cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy. następnie dodajemy po jednym żółtku. Margarynę roztapiamy, studzimy. Zimną margarynę wlewamy wolnym strumieniem stale miksując. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy oraz 2 łyżki gęstej śmietany.
Połowę ciasta wykładamy na blachę. Na wierzch nakładamy obrany i pokrojony w plastry rabarbar oraz borówki. Następnie wykładamy porcjami pozostałą część ciasta.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Podajemy posypując cukrem pudrem.
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńU'lala te owoce...zaraz się zaślinię ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
:)
UsuńPyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńPolecamy na deser ...
UsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy takie pyszne ciasta :)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham TAKĄ klasykę :)))
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie! :-)
OdpowiedzUsuń