Dzisiaj proste i smaczne, chyba wszystkim znane młode ziemniaczki .... Bardzo je lubię i ciesze się nimi od pierwszych dni kiedy tylko pojawiają się na straganach .... Rzecz jasna, że takich jakie przygotowywała moja mama nikt nie już nie upiecze ale staram się nadać im najbliższy smak wspomnień. Do takich ziemniaczków idealne jest zsiadłe mleko bądź sadzone jajko.
Młode ziemniaczki pieczone z masłem i solą morską
SKŁADNIKI:
1 kg młodych niewielkich ziemniaków
sól morska gruboziarnista
około 50 g masła
PRZYGOTOWANIE:
Młode, niewielkie ziemniaczki szorujemy w zimnej wodzie, układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym torebką do pieczenia i nakrajamy na krzyż. Na każdym ziemniaczku układamy po kąsku masła.
Ziemniaki oprószamy grubo zmieloną sola morską.
Ziemniaki pieczemy w nagrzanym do 200 stopnie piekarniku przez 60 minut.
Ale narobiłyście mi smaka!
OdpowiedzUsuńi właśnie takie mi się teraz marzą..
OdpowiedzUsuń