Dzisiaj w cyklu "Słodkie środy" zapraszamy Was na pyszne maślane ciasteczka, takie jak piekły nasze mamy i babcie. Maślane ciasteczka w formie baranków to idealny pomysł na słodkość dla naszych najmłodszych biesiadników. U nas dzieci w pierwszy dzień Świąt dostają do schrupania takie oto baranki. Myślę, że to odpowiedni czas aby zabrać się za ich pieczenie ...
Wielkanocne maślane baranki
SKŁADNIKI:
400 g mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
150 g masła
2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnice przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy pokrojone twarde masło.
Zagniatamy ciasto (można dodać łyżkę kefiru, jeżeli ciasto wyjdzie za twarde). Ciasto owijamy w folię i chłodzimy min pół godziny w lodówce.
Następnie ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Foremką w kształcie baranka wycinamy ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na blachę do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut – do zarumienienia.
wyglądają tak uroczo, że zaczęłam się rozpływać przed monitorem :D
OdpowiedzUsuńDziękujemy, baranki prezentują się uroczo i pysznie smakują
UsuńCudne te baranki :))
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńAle śliczne maleństwa :-) muszę się rozejrzeć za takimi fajnymi wielkanocnymi foremkami :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba takowe nabyć :)
UsuńJakie urocze te baranki :)
OdpowiedzUsuń:) bardzo urocze ... idealne na Wielkanocne święta
UsuńPrzeurocze baranki :)
OdpowiedzUsuńAle wyszły śliczne! Znając moje możliwości to pewnie wszystkie bym połamała zdejmując z blaszki :D
OdpowiedzUsuń:) Dziękujemy i polecamy wypróbować przepis
UsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńI pyszne, i pięknie będą dekorować stół;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) pyszniutkie są - polecamy
UsuńSłodko wyglądają, pewnie i tak smakują ;)
OdpowiedzUsuńo tak .. słodziutkie są ;)
Usuń