Dzisiaj w cyklu Słodkie środy zapraszamy Was na pyszny czereśniowy torcik pod chmurką. Lubicie beziki ? Bo właśnie ta lekka chmurka to śmietankowy krem z mascarpone i małe, słodkie bezy... Kiedy przygotowałam go pierwszy raz zrobił wrażenie na naszych gościach .. po raz drugi również. Więc myślę, że jest on niebanalny a jednak prościutki w przygotowaniu.
Tort pod czereśniową chmurką
SKŁADNIKI:
spód:
1 1/2 szklanka mąki tortowej
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
masa:
500 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
galaretka:
2 słoiki 750 ml wiśni
2 galaretki
600 ml wrzącej wody
dodatkowo:
100-120 g małych białych bez
PRZYGOTOWANIE:
Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciastem wykładamy tortownice (u mnie 27cm) nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20-25 minut – ma być zarumienione.
Przygotowujemy warstwę owoców: w 600 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe, przestudzamy wkładamy owoce i odstawiamy do czasu,
aż galaretka z owocami zacznie tężeć.
Kiedy galaretka z owocami zacznie tężeć przekładamy na kruchy spód.
Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. W wodzie namaczamy żelatynę, podgrzewamy do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę dodajemy do śmietany z mascarpone i szybo mieszamy. Masę przekładamy na stężoną warstwę owoców.
Na wierzchu masy układamy beziki.
Ciasto odstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki.
Boski:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńAle fajny :-) pysznie wygląda z tymi bezikami :-)
OdpowiedzUsuń:) pysznie wygląda i takim był ... ;)
UsuńWspaniały torcik, pyszności :)
OdpowiedzUsuńMiło nam że torcik się podoba :)
UsuńRobię podobne ciasto w wiśniami i kremem z mascarpone, pyszne jest - a z dodatkiem tych bezików to musi być niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie udekoruj bezikami ... jest pysznie :)
UsuńJa bardzo lubię beziki i takie chmurki. Ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMiło nam :))
Usuńczereśniowy! <3 o mamo.. to musi być bardzo dobre połączenie!
OdpowiedzUsuńTak, to jest bardzo dobre połączenie :-D
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite, lekkie ciasto!
OdpowiedzUsuńJest pyszne !
UsuńWow, piękny:) Przypomina nieco Pavlovą-musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)) To pyszne połączenie !
UsuńMmm, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńO tak ... smakował bajecznie :-)
Usuń