Dzisiaj w poniedziałkowym Ficie chciałyśmy zaprosić Was na lekką zupkę ... Być może nie jest ona tak świąteczna ale z pewnością po Świętach przyda się nam talerz gorącej lekkiej zupy. Dla odmiany dodałam do zupy kawałki pora i podałam z kąskami kurczaka. Całość idealnie się skomponowała.
Krupnik z porem i kurczakiem
SKŁADNIKI:
1 duże udko z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
6 plastrów pora
6 gałązek natki
5 łyżek kaszy pęczak
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Udko myjemy, obieramy ze skóry, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 l wody i gotujemy wywar soląc, ściągamy szumowinę. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy kroimy w kosteczkę. Pora siekamy w drobną kostkę. Do zupy wkładamy marchew, pietruszkę i pora, gotujmy 5 minut po czym dodajemy gałązki z natki, posiekaną natkę i ziemniaki oraz kaszę pęczak. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków i kaszy. Doprawiamy do smaku solą i pieprze. Ugotowane udko obieramy z mięsa.
Na talerze nalewamy zupę dodając po porcji wkładki mięsnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz