Przyznaje, że muszle makaronowe są dla mnie bardzo niewdzięczne do sfotografowania i stanowią problematyczne danie w tym zakresie. Gdy podaje je w sosie wyglądają nieapetycznie i trudno wyróżnić ich kształt, a gdy same wyglądają na zeschnięte. Mimo wszystko przedstawiam Wam ten przepis bo jest godny uwagi. Danie jest proste, smaczne, w sam raz na obiad, nie tylko piątkowy.
Ja urozmaiciłam dziś danie dodając dwa rodzaje sera: fetę i mozarellę, ale jeśli akurat nie macie w domu mozarelli to można ja pominąć i muszle też będą smakowały dobrze.
Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami
SKŁADNIKI:
16 dużych muszli makaronowych
sól, pieprz
400 g świeżego szpinaku
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
270 g sera feta
opcjonalnie 100 g sera mozarella
1 szklanka bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE:
Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Zalewamy zimną wodą i wyciągamy delikatnie na talerz na płasko, jedna obok drugiej, aby się nie posklejały.
Szpinak myjemy i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy na nią przygotowany szpinak.
Podsmażamy kilka minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz mozarellę i mieszamy całość. Podsmażamy na małym ogniu ciągle mieszając tak długo aż składniki się połączą.
Farsz doprawiamy do smaku pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewamy ugotowane muszle.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy na nim muszle. Bulionu ma być tyle aby zakrył dno na wysokość ok 1 cm wystarczy.
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut, najlepiej przykryte folią aby się nie spiekły za bardzo.
Jak ja lubię szpinak, w takiej formie zjadłabym parę dokładek;)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że podoba Ci się forma podania.
UsuńZ pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńOj są, przynajmniej Nam smakują!
Usuńostatnio robiłam bardzo podobne,są pyszne :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, Nam również smakowały..
Usuńsmaczne danie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne:) Mam kupione muszle do nadziania, zastanawiam się nad farszem:)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz szpinak to polecamy, całość pysznie się komponuje.
UsuńFajnie się prezentują!
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
UsuńCiekawie wyglądają takie muszelki :) Nigdy podobnego dania nie jadłyśmy niestety.
OdpowiedzUsuńTo czas to nadrobić, danie jest proste do przygotowania i smaczne.
UsuńRobiłam coś podobnego, ale ze szpinakiem i mięsem. Wersja z mozzarellą i fetą wydaje się bardzo ciekawa. Spróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńZe szpinakiem i mięsem jeszcze nie robiłyśmy. A jakie mięso dodajesz?
UsuńUwielbiam takie makaronowo-szpinakowe przysmaki :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, my też lubimy!
UsuńProsto i smamcznie, idealna przystawka na domowe imprezy :)
OdpowiedzUsuńNa imprezy też może być, u Nas były serwowane na obiad.
UsuńFajne te muszle :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że danie Ci się podoba!
UsuńMoje ulubione! :) Ślicznie wyglądją te muszelki :)
OdpowiedzUsuń