Dzisiaj na piątkowy obiad polecamy kopytka w innej odsłonie... Mianowicie, kopytka same w sobie są klasyczne jednak sposób ich podania zaskoczył niejedną osobę. Kopytka z brokułem są świetną alternatywą dla klasyki, w dodatku to połączenie idealnie do siebie pasuje. Kto spróbuje raz z pewnością powróci do tej kompozycji niejednokrotnie ...
Kopytka z brokułem
SKŁADNIKI:
kopytka:
700-800 g ziemniaków
1 jajko
około 3/4-1 szklanka mąki pszennej (dodajemy stopniowo)
sól
dodatkowo
1 brokuł
2 - 3 łyżki masła
bułka tarta
sól
PRZYGOTOWANIE:
Obrane ziemniaki gotujemy na do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i mąkę (porcjami) wyrabiając. Formujemy wałki, spłaszczamy delikatnie nożem, kroimy pod ukos w niewielkie kopytka.
Kopytka wrzucamy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia – wyciągamy. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 minut, przekładamy do zimnej wody, odcedzamy, siekamy w mniejsze kawałki.
Zjadłabym taki zestaw, oj zjadła. Kopytka uwielbiam i mogę sie nimi zjadać, przy okazji składam życzenia pogodnych, spokojnych i słonecznych świąt Wielkanocnych oraz smacznego jajka :-)
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy i również życzymy Wesołych i zdrowych Świąt
UsuńBardzo ciekawy kopytka :)
OdpowiedzUsuńPolecamy :))
UsuńPyszny pomysł na obiad :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńDziękujemy, wzajemnie - Wesołych Świąt !
UsuńBardzo fajne danie :-) już teraz życzę Wam wspaniałych, smacznych i kolorowych Świąt :-)))))
OdpowiedzUsuń:) Dziękujemy i wzajemnie ... Zdrowych i Wesołych Świąt, co by było smacznie :))
UsuńJeden z ulubionych obiadów mojej córeczki ;)
OdpowiedzUsuń:) Moja również uwielbiam kopytka ... Pozdrawiamy córeczkę :)
Usuń