Ostatnimi czasy wielu z nas przygotowuje domowe wędliny. W moim domu już od dawna została przyjęta tradycja, że na wszystkie święta wędzimy własne szyneczki. Tak się złożyło, że poza wędzonkami możemy teraz w przyjemny sposób przygotować domowe wędlinki czy też konserwy przy pomocy szynkowaru. Taki oto zestaw wraz z szynkowarem otrzymałyśmy od sklepu tradismak do przetestowania. Myślę, że warto skusić się na przygotowanie takich domowych pyszności dla swoich najbliższych...
Domowa konserwa - czosnkowy karczek z szynkowara
SKŁADNIKI:
700 g karkówki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
1 liść laurowy laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka peklosmaczka
1 łyżeczka żelatyny
1/3 szklanka wody
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy i kroimy w większą kostkę, przekładamy do garnka.
Dodajemy peklosól oraz przyprawę do wieprzowiny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Odstawiamy na 30 godzin do lodówki co pewnie czas mieszamy i ugniatamy mięso. Następnie dodajemy wodę i żelatynę całość mieszamy ręką przez kilka minut. Następnie przekładamy wszystko do szynkowara dodając liść i ziele angielskie, dokładnie ugniatamy – zakręcamy.
Wstawiamy szynkowar do garnka wypełnionego wodą o temperaturze 80 stopni (ma nie przykrywać szynkowara) i gotujemy 2h utrzymując stałą temperaturę.
Wkładamy do zimnej wody na kwadrans, wyciągamy studzimy w lodówce.
Wyciągamy gotową wędlinkę.
Do przygotowania domowej konserwy użyłam szynkowara otrzymanego w ramach współpracy ze sklepem Tradismak.
Zestaw zawierał szynkowar (prasowankę) o pojemności 900g, termometr i zestaw niezbędnych przypraw do początkowej produkcji domowych wędlin. Wraz z zestawem otrzymałyśmy ulotkę, która opisuję jak przygotować wędlinę. Myślę, że każdy kto nabędzie ten produkt będzie usatysfakcjonowany i przygotowanie ulubionej wędliny będzie przyjemną czynnością w kuchni.... Bo któż nie lubi wiedzieć co je ? ;)
Pyszna szyneczka. Taka domowa jest najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się, domowe wędliny najlepsze :)
UsuńTaka domowa szyneczka. Mniam :)
OdpowiedzUsuńRównież mówimy "mniam" domowym wędliną :)
UsuńCzosnek jest taki zdrowy... szkoda, że za nim nie przepadamy :P
OdpowiedzUsuńSzyneczka wygląda pięknie, szynkowary robią furorę :D
Szynkowar to fajna sprawa, my polecamy, a wędlinkę domową można zrobić również bez czosnku.
UsuńMusial do was zerknac koniecznie , na wedlinke z szynkowara :) . U mnie tez karkowka w szynkowarze siedzi , rowniez z czosnkiem , tyle ze niedziwedzim :)
OdpowiedzUsuńBędzie przepysznie ... my to już wiemy :)
UsuńPozdrawiamy :)