Dzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Ostatnio skusiłam się i upiekłam pyszną domową wuzetkę z mascarpone, jest ona troszeczkę oszukana gdyż domownicy wyjedli dżem który miał być do przełożenia tej słodkości, jednak przyznam że brak konfitury w niczym nie przeszkadzał i zniknęła bardzo szybko. Przepis jest naprawdę prosty więc warto skusić się i upiec na zbliżający się weekend.
Wuzetka z mascarpone
SKŁADNIKI:
Biszkopt kakaowy:
6 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżki kakao
3 łyżki oleju
Poncz:
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki cukru pudru
1/2 cytryny
Krem:
500 ml śmietany 30%
300 g sera na serniki z wiaderka
200 g mascarpone
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
200 g czekolady mlecznej
125 ml śmietany 30%
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Kolejno dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie miksujemy. Blachę 24x37 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy, wkładamy na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Wyciągamy i chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier do pieczenia,
przekrawamy go wzdłuż na pół.
Przygotowujemy poncz:
Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.
Przygotowujemy krem:
W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami ser i mascarpone. Na koniec dodajemy ciepłą żelatynę i miksujemy do połączenia.
Składamy ciasto:
Dolną nasączoną część biszkoptu przekładamy do formy, makadamy krem i przykrywamy drugą częścią. Delikatnie dociskamy by równo rozłożyć krem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na około 5-6 godzin.
ale idealna! Jak ze sklepu! świetnie wyszla... a wuzetki,... KOCHAM!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :))
UsuńFajny pomysł. Ciacho wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńByło pyszne, polecamy :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuń:) Dziękujemy bardzo ...
UsuńUwielbiam :))
OdpowiedzUsuńMy również uwielbiamy to ciacho
UsuńBardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się że przyciąga uwagę :)
UsuńEleganckie :)
OdpowiedzUsuńMiło nam czytać tak eleganckie komentarze :)
UsuńJak ja lubię zaglądać do Was w te słodkie środy:)
OdpowiedzUsuńZapraszamy nie tylko w środy :)))
UsuńJedno z moich ulubionych ciast :D mniam
OdpowiedzUsuńO tak, mniam :)) Zgadzamy się w 100 %
UsuńSuper ciacho,aż ślinka leci !!!
OdpowiedzUsuń:) koniecznie wypróbuj przepis .. polecamy
UsuńChętnie wypróbuję,a jaki rozmiar jajek??!
Usuńjajka miałam ze wsi więc były one średnie :)
UsuńChętnie bym się poczęstowała! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :))
UsuńOd dawna chodzi za mną zrobienie wz-tki. Wasza jest cudowna.
OdpowiedzUsuńKoniecznie upiecz bo warta grzechu :)
UsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń:) Dziękujemy
Usuńale pyszności,,,
OdpowiedzUsuńAlinko częstuj się ... :)
UsuńW niedziele miałam takie ciacho tyle że kupione. Zapisuje przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie upiecz sama to ciacho wyjdzie idealnie :)
UsuńWręcz uwielbiamy wuzetki! Ta jest taka idealna, równo przecięta i w ogóle :D
OdpowiedzUsuńBrak w niej tylko konfitury ale zawsze można nią przełożyć i będzie już idealnie :)
UsuńŁałł . idealna!
OdpowiedzUsuńMmm, pyszna musiała być :) I kroi się idealnie :)
OdpowiedzUsuńInna wuzetka niż wszystkie !
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam ;)
Jest pyszna
Usuń