Nie jestem specjalistką od sosów, bo rzadko je przygotowuję. Ten jest tym jednym z nielicznych, który w miarę systematycznie się u Nas pojawia. Jest prosty do przygotowania i pasuje zarówno do ziemniaków jak i do kasz czy makaronów.
Sos pieczarkowy na mleku
SKŁADNIKI:
0,5 kg pieczarek
2 szklanki mleka 3.2%
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
0,5 pęczka koperku
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę.
Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dodajemy do cebuli i dusimy aż zmiękną i puszczą soki.
Wlewamy szklankę mleka, mieszamy i podgrzewamy.
W drugiej szklance mleka rozprowadzić mąkę i wlać powoli na patelnię ciągle mieszając, aby nie było grudek. Podgrzać do wrzenia.
Dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem.
Smacznie i apetycznie wygląda.Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego piątku i całego weekendu:))))
OdpowiedzUsuńLubię i często robię:) Z odrobinką słodkiej śmietany...:)
OdpowiedzUsuńU Nas wersja na samym mleku, polecamy!
UsuńA to właśnie mój ulubiony sos, do kaszy i ryżu i mięs :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu tak samo, wykorzystujemy ten sos do róznych dań.
UsuńMniam, u mnie też dziś sosik pieczarkowy - z kluskami śląskimi:)
OdpowiedzUsuńO z kluseczkami pasuje idealnie!
UsuńLubię taki sos, szczególnie z kopytkami ;)
OdpowiedzUsuńO tak z kopytami też się świetnie komponuje.
UsuńSuper pomysł, ja pieczarki uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńMy właśnie też, dlatego dużooo pieczarek jest w tym sosie.
Usuńmusi być smaczny :))
OdpowiedzUsuńZapewniamy że jest!
UsuńWygląda świetnie ! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
UsuńCzy można dać mleko 2 %
OdpowiedzUsuńTak, można użyć mleka z niższą zawartością tłuszczu
Usuńja robie z dodatkiem bulionu mleka słodkij smietany
OdpowiedzUsuń