Od dłuższego czasu "chodziły" za mną sajgonki. Do dnia dzisiejszego zajadałam się nimi tylko w restauracjach, jednak nadeszła chwila kiedy przygotowałam je w naszej domowej kuchni. Zawsze myślałam, że to skomplikowane, nic bardziej mylnego. Przygotowanie ich jest bardzo proste i z pewnością będą one gościły w naszym menu. Na pierwszy rzut poszły klasyczne sajgonki z mięsem i warzywami - całość była pyszna. Myślę, że już wkrótce idealne sajgonki nie będą w mojej kuchni wielką sztuką...
Sajgonki z mięsem i warzywami
SKŁADNIKI:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g mieszanki warzyw chińskich
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
olej
sól i pieprz do smaku
100 g kapusty pekińskiej
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone podsmażamy na oleju. Do woka wrzucamy warzywa chińskie, dodajemy sos sojowy i podduszamy do miękkości. Do miski przekładamy mięso, dodajemy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Szatkujemy drobno kapustę pekińską. Papier ryżowy namaczamy, układamy na nim porcję warzyw z mięsem i kapustę pekińską, składamy jak krokieta. Smażmy na rozgrzanym oleju po kilka minut z dwóch stron.
Do przygotowania sajgonek użyłam papieru ryżowego, który otrzymałyśmy w ramach współpracy ze sklepem SKWORCU, który to ma go w swoim asortymencie.
Papier pakowany jest w duże ekonomiczne opakowanie 500 g co przekłada się na ilość 100 sztuk cieniutkich idealnych papierów ryżowych, z których można przygotować wszelakie pyszne sajgonki lub sakiewki wypełnione dowolnymi farszami.
Papier pakowany jest w duże ekonomiczne opakowanie 500 g co przekłada się na ilość 100 sztuk cieniutkich idealnych papierów ryżowych, z których można przygotować wszelakie pyszne sajgonki lub sakiewki wypełnione dowolnymi farszami.
idealne na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuń:) polecamy i życzymy smacznego
UsuńŚwietny pomysł! Wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńWiadomo, że własnoręcznie robione są dużo lepsze ;) przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń:) to racja.. domowe są najlepsze
UsuńBardzo smacznie wyglądają i skuszę się na ich odtworzenie :)
OdpowiedzUsuńMiło nam będzie, jeżeli po odtworzeniu zrobisz fotkę i podeślesz do naszego kącika czytników :)
UsuńPyszności, jeszcze nigdy sama ich nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz to zmieni :)) Jak raz przygotujesz zostaną z Wami na zawsze :)
Usuń