niedziela, 22 lutego 2015

Pomidorowy kapuśniak

Kiedy za oknem plucha większość z nas ma ochotę na pyszny domowy obiad. Ja w takie dni  najczęściej przygotowuję rozgrzewające zupy. Dzisiaj zapraszamy Was na jedną z nich, mianowicie na domowy, rozgrzewający pomidorowy kapuśniak z kiełbasą. Myślę, że ta wersja smakowała przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi kapuścianych zup. 


Pomidorowy kapuśniak


SKŁADNIKI:

1 porcja rosołowa
500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
1 pietruszka
3-4 ziemniaki
1 mała puszka koncentratu
350 g kiełbasy podwawelskiej
2 łyżki oleju
1 liść laurowy
3 ziarenka ziele angielskie 
sól i pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą około 3 l i gotujemy wywar, solimy go.  Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę.  Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i drobno kroimy.
 Do wywaru dodajemy marchew z pietruszką oraz kapustę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy 40 minut. Ziemniaki gotujemy osobno w lekko solonej wodzie na półmiękko, odcedzamy. 
Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zarumienienia. 
Do zupy dodajemy ziemniaki i kiełbasę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. 
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem, zagotowujemy.




14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. My również mówimy mniam tej zupce ;)

      Usuń
    2. Ja także! Powiedz mi też, gdzie skąd masz taką miseczkę i łyżkę?

      Usuń
    3. :) miseczki i łyżeczka jest z kompletu który zawiera również wazę - to prezent od mojej Mamci :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Również za takimi przepadamy, syte i rozgrzewające...

      Usuń
  3. U mnie dziś właśnie gości na stole :) mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapuśniaczek, pychota. Jedna z moich ulubionych zup. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiemu kapuśniakowi nie odmawiam :) Wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bym zjadła porcyjkę.

    OdpowiedzUsuń