Kiedy za oknem plucha większość z nas ma ochotę na pyszny domowy obiad. Ja w takie dni najczęściej przygotowuję rozgrzewające zupy. Dzisiaj zapraszamy Was na jedną z nich, mianowicie na domowy, rozgrzewający pomidorowy kapuśniak z kiełbasą. Myślę, że ta wersja smakowała przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi kapuścianych zup.
Pomidorowy kapuśniak
SKŁADNIKI:
1 porcja rosołowa
500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
1 pietruszka
3-4 ziemniaki
1 mała puszka koncentratu
350 g kiełbasy podwawelskiej
2 łyżki oleju
1 liść laurowy
3 ziarenka ziele angielskie
sól i pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą około 3 l i gotujemy wywar, solimy go. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i drobno kroimy.
Do wywaru dodajemy marchew z pietruszką oraz kapustę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy 40 minut. Ziemniaki gotujemy osobno w lekko solonej wodzie na półmiękko, odcedzamy.
Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zarumienienia.
Do zupy dodajemy ziemniaki i kiełbasę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńMniam kapuśniaczek :-)
OdpowiedzUsuńMy również mówimy mniam tej zupce ;)
UsuńJa także! Powiedz mi też, gdzie skąd masz taką miseczkę i łyżkę?
Usuń:) miseczki i łyżeczka jest z kompletu który zawiera również wazę - to prezent od mojej Mamci :)
UsuńLubię takie zupki:)
OdpowiedzUsuńRównież za takimi przepadamy, syte i rozgrzewające...
UsuńU mnie dziś właśnie gości na stole :) mniam ;)
OdpowiedzUsuńW takim o to wypadku życzymy smacznego :))
UsuńKapuśniaczek, pychota. Jedna z moich ulubionych zup. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa również przepadam za kapuśniaczkiem :)
UsuńTakiemu kapuśniakowi nie odmawiam :) Wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńAle bym zjadła porcyjkę.
OdpowiedzUsuń