Niedawno otrzymałyśmy ze sklepu tradismak zestaw Singiel, a w nim szynkowar, termometr, oraz przyprawy, a wszystko to do zrobienia domowej wędliny. I tak zaczęła się Nasza zabawa z produkcją domową wędlin oraz wymyślaniem połączeń i smaków, które będą odpowiadały Naszym rodzinom. Na pierwszy ogień poszedł filet z kurczaka. Wędlina wyszła bardzo smaczna, o fantazyjnym wyglądzie. I dziś w ramach lekkich - "fit" poniedziałków zapraszamy na ten właśnie pierwszy przepis.
Drobiowa wędlina z szynkowaru
Składniki:
- 830 g filetu z kurczaka
- 1,5 łyżeczki peklosmaczka
1,5 łyżeczki żelatyny wieprzowej
1 łyżka przyprawy John
Przygotowanie:
Filety z kurczaka, myjemy, osuszamy a następnie kroimy na cienkie plastry.
W miseczce mieszamy peklosmaczek z żelatyną oraz przyprawą.
Przyprawę wsypujemy do naczynia z pokrojonym mięsem
i mieszamy dokładnie, aby całe mięso było pokryte mieszanką.
Następnie układamy w szynkowarze plastry filetu, jeden na drugim,
zamykamy szynkowar i zostawiamy na 24 godziny w lodówce.
Po tym czasie gotujemy w garnku 70 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dno garnka dobrze jest wcześniej wyłożyć ściereczką. Po ugotowaniu zostawiamy wędlinę w szynkowarze do całkowitego wystudzenia, wtedy wkładamy na 10 godzin do lodówki.
Następnie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy wieczko zamykające, układamy szynkowar
na talerzyku, i szynka powinna po polaniu
gorącą wodą wyjść.
Do przygotowania tej wędliny wykorzystałam szynkowar oraz przyprawy ze sklepu Tradismak.
Sposób przygotowania wędlin jest dość dobrze opisany na załączonej ulotce, w związku z czym pozostaje Nam tylko wymyślać nowe połączenia składników i cieszyć się smakiem.
Nazwa szynkowaru " Singiel" jest jak najbardziej na miejscu, gdyż z jest on rzeczywiście dość mały, tak dla jednej osoby w sam raz.
Z podanej porcji wyszło mi ok 620 g gotowej wędliny.
Wędliny robimy z tego co lubimy i wiemy co jest w środku, a w dzisiejszych czasach to bardzo duży plus. W związku z czym zachęcamy do przygotowania domowej wędliny ;-)
Dziękujemy!
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo - z zasady nie jadam sklepowej wędliny a na taką bym się chętnie skusiła
OdpowiedzUsuńSkuś się Aniu, bo to nie sklepowa tylko domowa wędlina ;-)
UsuńŚwietnie Wam wyszła :-) taka domowa jest najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się z Tobą, że domowa najlepsza!
UsuńOjej, wygląda naprawdę przesmacznie, aż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
Usuńtaka wędlina musi smakować, nit to co w sklepach mają :)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza, bo każdy może doprawić pod swój smak.
UsuńBardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że Ci się podoba! Pozdrawiamy!
UsuńDomowe wyroby - najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńTeż jesteśmy tego zdania!
UsuńTakie wędlinki smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńPolecamy przygotowanie takiej!
UsuńTeż kiedyś myślałam o zakupie takiego garnka, ale jakoś do tej pory jest to zakup nie zrealizowany. A widzę, że warto...
OdpowiedzUsuńU Nas się sprawdził. Choć w przypadku braku szynkowaru można robić domowe wędlinki w słoikach.
UsuńWędlinka smakowita. Przepis sprawdzony i godny polecenia. Dziękuje i z czystym sercem polecam.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszymy się że wykorzystałaś Nasz przepis i jeszcze bardziej że smakowało. A przypadkiem nie cyknęłaś może fotki? chętnie dodamy do Naszego kącika czytelnika jakby co ...
UsuńNiestety nie zrobiłam fotki, ale następnym razem nie omieszkam jej zrobić i Wam podesłać.
OdpowiedzUsuńSuper, w takim razie czekamy na następny raz kiedy zrobisz coś z Naszych przepisów. Pozdrawiamy serdecznie!
Usuń