środa, 28 stycznia 2015

Słodkie środy - Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą

Dziś ekspresowy przepis - faworki. Choć trochę oszukane bo z ciasta francuskiego i faworkami są głównie z kształtu, niemniej jednak pyszne, chrupiące i delikatnie słodkie. 

Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą



SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego
0,5 słoiczka marmolady
1 łyżka mleka
cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy na całej powierzchni marmoladą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Radełkiem wycinamy prostokąty o w wymiarach ok 10 cm na 3 cm. 
Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie i przekładamy przez nie koniec ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zrumienienia ok 15-20 minut.






30 komentarzy:

  1. fajny pomysł! i pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne faworki :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekam zawsze na Wasze pomysły na słodkie środy. I tym razem pomysł jest świetny i bardzo chętnie z niego skorzystam, choć u mnie to raczej słodka sobota będzie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow miło Nam że ktoś czeka na Nasze pomysły. U Nas dlatego słodkości pojawiają się w środę, aby do weekendu wszyscy chętni zdążyli zakupić składniki i przygotować ;-)

      Usuń
  4. Takich nie jadłam jeszcze :) Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny i szybki przepis. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne w swej prostocie! I na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za tak miłe słowa, a pyszne były rzeczywiście.

      Usuń
  7. Oj tam, że to nie do końca faworki... ważne, że pyszne i śliczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh dla Nas nazwa też ma drugorzędne znaczenie, ale żeby w błąd nikogo nie wprowadzić to zaznaczamy takie szczegóły ;-)

      Usuń
  8. Ale fajne fawory! :)) pycha !

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, pieczone w piekarniku i grzech mniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano z piekarnika, ale za to z ciasta francuskiego a ono kaloryczne, więc się wyrówna ;-)

      Usuń
  10. Haha wchodząc na ten wpis przeczytałam "faworki z ciasta francuskiego z mortadelą"
    Faworki na pewno pyszne, oj zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe my lubimy eksperymentować w kuchni, ale żeby faworki z mortadelą to jeszcze Nam taki pomysł do głowy nie wpadł ;-)

      Usuń
  11. oj dziewczyny, te Wasze faworki to istna rozpusta;) ale raz w roku można...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Nas też się tak w sumie przyjmuje, że raz do roku robimy.

      Usuń
  12. Fajny pomysł! Wyglądają fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjny pomysł! Czytając taki przepis, zawsze zastanawiam się "jak ja mogłam na to nie wpaść?" :) Zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak czasem mam w odniesieniu do bardzo prostych pomysłów. Polecamy!

      Usuń
  14. Zapowiadają się bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń