Dziś ekspresowy przepis - faworki. Choć trochę oszukane bo z ciasta francuskiego i faworkami są głównie z kształtu, niemniej jednak pyszne, chrupiące i delikatnie słodkie.
Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
0,5 słoiczka marmolady
1 łyżka mleka
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy na całej powierzchni marmoladą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Radełkiem wycinamy prostokąty o w wymiarach ok 10 cm na 3 cm.
Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie i przekładamy przez nie koniec ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zrumienienia ok 15-20 minut.
fajny pomysł! i pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńBardzo fajne faworki :-) pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Marzenko! Pozdrawiamy!
UsuńCzekam zawsze na Wasze pomysły na słodkie środy. I tym razem pomysł jest świetny i bardzo chętnie z niego skorzystam, choć u mnie to raczej słodka sobota będzie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWow miło Nam że ktoś czeka na Nasze pomysły. U Nas dlatego słodkości pojawiają się w środę, aby do weekendu wszyscy chętni zdążyli zakupić składniki i przygotować ;-)
UsuńTakich nie jadłam jeszcze :) Wyglądają super!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podobają!
UsuńFajny i szybki przepis. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, pozdrawiamy również.
UsuńGenialne w swej prostocie! I na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękujemy za tak miłe słowa, a pyszne były rzeczywiście.
UsuńOj tam, że to nie do końca faworki... ważne, że pyszne i śliczne :D
OdpowiedzUsuńHeh dla Nas nazwa też ma drugorzędne znaczenie, ale żeby w błąd nikogo nie wprowadzić to zaznaczamy takie szczegóły ;-)
UsuńAle fajne fawory! :)) pycha !
OdpowiedzUsuńPyszne to były ale szybko zniknęły.
UsuńMmmm, pieczone w piekarniku i grzech mniejszy :)
OdpowiedzUsuńAno z piekarnika, ale za to z ciasta francuskiego a ono kaloryczne, więc się wyrówna ;-)
UsuńHaha wchodząc na ten wpis przeczytałam "faworki z ciasta francuskiego z mortadelą"
OdpowiedzUsuńFaworki na pewno pyszne, oj zjadłabym.
Hehe my lubimy eksperymentować w kuchni, ale żeby faworki z mortadelą to jeszcze Nam taki pomysł do głowy nie wpadł ;-)
Usuńoj dziewczyny, te Wasze faworki to istna rozpusta;) ale raz w roku można...
OdpowiedzUsuńU Nas też się tak w sumie przyjmuje, że raz do roku robimy.
UsuńFajny pomysł! Wyglądają fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł! Czytając taki przepis, zawsze zastanawiam się "jak ja mogłam na to nie wpaść?" :) Zdecydowanie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńTeż tak czasem mam w odniesieniu do bardzo prostych pomysłów. Polecamy!
UsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
UsuńZapowiadają się bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPolecamy, są pyszne...
UsuńZapisuję :).
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że skorzystasz z przepisu ;-)
Usuń