poniedziałek, 1 grudnia 2014

Poniedziałkowy "fit" - Papryki zapiekane z farszem makaronowym

Dziś zapraszamy na faszerowane papryki. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z makaronem i ugotowanym wcześniej mięsem drobiowym możemy podawać zarówno na obiad jak i na kolację. Polecamy taką wariację smakową, Nam bardzo przypadła do gustu.

Papryki zapiekane z farszem makaronowym






SKŁADNIKI:

2 czerwone papryki 
sól, pieprz 
kilka pieczarek 
2 plasterki sera żółtego 
1 ugotowane skrzydełko z indyka
 (lub inny kawałek gotowanego mięsa drobiowego)
1 cebula
5 suszonych pomidorów z oleju 
1 łyżka keczupu 
czarnuszka 
1 szklanka bulionu lub rosołu 

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, pomidorki z oliwy kroimy, pieczarki po obraniu również. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą, dodajemy keczup i doprawiamy farsz solą i pieprzem. Papryki kroimy na połówki usuwamy pestki i nadziewamy przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy na nim papryki. 


Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie na każdą paprykę nakładamy pół plasterka sera i posypujemy czarnuszką 


i wkładamy do piekarnika na kilka minut aż ser się roztopi.








Do przygotowania tego dania wykorzystałam makaron niteczka walcowana, który dostałyśmy w przesyłce od firmy Czaniecki.



Muszę przyznać że dotychczas używane przeze mnie makarony tej firmy były smaczne. Niteczka sprawdza się świetnie w zupach, jak i w sałatkach i do tej pory głównie do tego wykorzystywałam makaron o tym kształcie. Znalazłam jednak dla niego jeszcze jedno zastosowanie, właśnie jako składnik farszu do nadziewania warzyw.

13 komentarzy: