Jesień zapukała już do naszych drzwi i dookoła spadają liście z drzew. Mówi się że jesień ma wiele kolorów ale dostrzegam fakt że rządzą szarości. Chyba brak mi tej pięknej polskiej jesieni, która witała nas za moich dziecinnych lat. Kiedy słupki temperatury spadają dobrze jest posilić się rozgrzewającymi potrawkami. Dzisiaj wariacja klasycznego lecza gdyż zapraszamy na rozgrzewające leczo z dodatkiem bakłażana.
Leczo z bakłażanem
SKŁADNIKI:
3 większe czerwone papryki
1 bakłażan
1 cebula
1 laska kiełbasy podwawelskiej
1 puszka pomidorów
sól i pieprz
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę. Do garnka wkładamy paprykę, zalewamy wodą około 3-4 szklanki i gotujemy 10 minut soląc do smaku, po tym czasie dodajemy bakłażana i gotujemy około 15 minut. Pomidory blendujemy. Dodajemy do gotujących się warzyw.
Kiełbasę i cebule kroimy w kostkę. W rondlu podsmażamy kiełbasę, dodajemy cebule i podsmażamy całość do zarumienienia. Kiełbasę dodajemy do lecza. Doprawiamy do smaku paprykami i pieprzem. Mieszamy. Zagotowujemy.
leczo uwielbiam !! z bakłażanem też już próbowałam, super połączenie :)
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
:) o tak, to świetne połączanie ..
UsuńDziś robiłam na obiad, pycha !
OdpowiedzUsuń:) cieszymy się, że smakowało ...
UsuńZapraszamy do fotografowania potraw przygotowanych z naszych przepisów, wówczas umieszczamy je w kąciku czytelników :)
:) miło czytać takie komentarze .... dla nas również pycha <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo w zimę, syci i rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się to idealne danie na różne pory roku.
UsuńJa też dziś robiłam i wyszło pyszne, mimo, że tak ciepło za oknem, to i tak czuje się jesienny klimat!
OdpowiedzUsuń:) leczo idealne na każda porę roku ....
Usuń