Placki ziemniaczane z pikantnym wieprzowym gulaszem
Składniki:
placki ziemniaczane:
około 1 - 1,2 kg ziemniaków
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
3 czubate łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
gulasz:
800 g łopatki
papryka wędzona ostra do smaku
sól, pieprz
ziele angielski
liść laurowy
2 łyżki oleju
mąka do zagęszczenia
woda
dodatkowo do podania:
ogórki konserwowe
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka w którym rozgrzewamy wcześniej olej, solimy i przesmażamy do pozamykania się porów - delikatnie przypiekamy i wówczas podlewamy wodą (mięso powinno być mocno przykryte), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości mięsa (w razie potrzeby podlać wodą) Kiedy mięso jest miękkie doprawiamy papryką i pieprzem. Zagotowujemy. Oprószamy mąką do zagęszczenia.
Placki ziemniaczane: obrane ziemniaki wraz z cebula i czosnkiem trzemy na tarce (użyłam tarczy do tarcia ziemniaków), odlewamy część uzyskanego soku z warzyw. Dodajemy jajko, sól i pieprz - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę mieszając - ciasto na placki nie powinno być zbite.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na rumiano z dwóch stron niewielkie placki.
Placki podajemy z gorący sosem oraz ogórkiem konserwowym całość oprószając posiekaną natką pietruszki.
Bardzo lubię takie placuszki :-)
OdpowiedzUsuńJa również :) bardzo lubię :D
Usuń