piątek, 27 stycznia 2017

Zupa ogórkowa z chipsami serrano

Zupa ogórkowa niejedno ma imię ... Przyjęło się że klasyka jest zawsze najlepszą jednak ja lubię bawić się smakiem i zaskakiwać. Dziś dość klasyczna zupa ogórkowa przygotowana na wywarze z wieprzowiny z ogórkami kiszonymi i ryżem, jednak dla urozmaicenia podałam ją z chipsami serrano, które bardzo lubimy do kremów jak i klasycznych zup.  

Zupa ogórkowa z chipsami serrano

Składniki:
300 g wieprzowiny z kością
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula biała
kawałek selera
natka pietruszki
5-6 ogórków kiszonych
150 ml wody z ogórków kiszonych 
sól, pieprz
liść laurowy 
ziele angielskie
około 2 l wody
100-150 g ryżu 
szynka dojrzewająca serrano 

Przygotowanie:
Wieprzowinę z kością przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - zagotowujemy - ściągamy szumowinę. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy z łupin. Warzywa przekładamy do wywaru wraz z natka pietruszki, solimy i gotujemy wywar. 
Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do wywaru gotujemy 10 minut po czym wsypujemy ryż. Na koniec wlewamy wodę z ogórków i doprawiamy do smaku.
Na rozgrzanej teflonowej patelni podpiekamy szynkę serrano uzyskując chrupiące chipsy. 
Zupę podajemy z chipsami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz