piątek, 2 grudnia 2016

Zupa kapuściana

W sezonie kiedy za oknem mroźno wielu z nas szuka przepisów na rozgrzewające dania. Wielu z nas również gustuje w pysznych zupach i dzisiaj jedna z takich propozycji. Kapuściana na pomidorowo to pyszny pomysł na zupę, którą śmiało można przygotować na dwa dni - bo kto z nas nie lubi kapuśniaku? ;) 

Zupa kapuściana



Składniki:
porcja rosołowa lub udka bądź skrzydełka
200 g kapusty kwaszonej
około 200 g kapusty białej
1 marchewka
1 pietruszka
600 g ziemniaków
350 g kiełbasy
1 cebula
2 łyżeczki koncentratu
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 
olej 

Przygotowanie:
Do garnka przekładamy porcję rosołową, zalewy wodą - gotujemy wywar. Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do wywaru o gotujemy 10 minut. Dodajemy kapustę kwaszoną i poszatkowaną białą, solimy i gotujemy całość około 25-30 minut. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Smażonkę przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz