piątek, 12 sierpnia 2016

Śledziowa sałatka z żółtymi pomidorami i twarogiem

Na piątkową kolację polecamy szybką, prostą i smaczną sałatkę śledziową. Połączenie śledzi z pomidorkami i twarogiem to pyszna kompozycja. Przygotować można ją w kilka chwil co jest jej dodatkowym atutem.  Do jej przygotowania użyłam śledzi marynowanych ale możemy również użyć klasycznych matiasów.

Śledziowa sałatka z żółtymi pomidorami i twarogiem
 

 Składniki:

3 płaty śledziowe
2 zielone cebuli - małe
100 g żółtych pomidorków
50 g twarogu
pieprz do smaku  

Przygotowanie:

Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, dodajemy posiekaną zieloną cebulkę (jasną część) oraz pokrojone w kostkę płaty śledziowe. Następnie skruszamy twaróg, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, dodajemy posiekaną zieloną część cebulki i mieszamy. Sałatkę przekładamy do miseczki podajemy oprószając pozostałą zieloną cebulką.



2 komentarze: