środa, 25 maja 2016

Słodkie środy - Muffiny kokosowe z rabarbarem i truskawkami

Pachnie truskawkami i rabarbarem na naszym blogu, a w weekend pachniało nimi na festynie. Dziś dla Was wypiek, który podbił serducha i podniebienia uczestników festynu w przedszkolu mojej córeczki. Puszyste, mięciutkie i owocowe muffiny pod słodziutką kruszonką idealnie podkreślały kwaskowy rabarbar królujący o tej porze roku. Czy warto skusić się na taki grzeszek ? zapewniam Was, że tak :) Przepis podaję na 24 sztuki, oczywiście zawsze można przygotować ich proporcjonalnie mniej... 


Muffiny kokosowe z rabarbarem i truskawkami 


SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 - 1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżka wiórek kokosowych 

125 ml mleczka kokosowego
125 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 szklanki oleju 

4 pędy rabarbaru
500 g truskawek 

kruszonka:
50 g masła
50 g cukru pudru
100 g mąki tortowej 


PRZYGOTOWANIE:

Do jednej miski przesypujemy suche składniki, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia dodajemy cukier i wiórki kokosowe - mieszamy.
Do drugiej miski przelewamy mleczko kokosowe, jogurt naturalny, olej i wbijamy jajka - mieszamy. 
Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy. 
Papilotki na muffiny wypełniamy ciastem do około 3/4  ich wysokości .
Na wierzch nakładamy pokrojony rabarbar i truskawki
Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder - rozcieramy placach do uzyskania kruszonki.
Na wierzch muffin nakładamy po łyżce kruszonki
Wkładamy muffiny do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz