piątek, 25 marca 2016

Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami

Mając w domu miłośniczkę zup skłania mnie ona do gotowania ich w rożnych odsłonach. Zupa ogórkowa jest jedną z jej ulubionych i dziś taka o to alternatywa dla klasyki. Ugotowana została z ogórków konserwowych z dodatkiem młodej kapusty i podana z posiekanym koperkiem dla podkreślenia jej smaku.  Jest to jedna z tych zup która powstaje na ulubionym wywarze więc zarówno warzywny, wieprzowy czy drobiowy będzie idealny. 

Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami


SKŁADNIKI:

1,5 l wywaru warzywnego lub wieprzowgo

3 ziemniaki
1 marchewka
1/2 pietruszki
1/8 kapusty młodej
3-4 ogórki konserwowe
natka pietruszki
koperek
sól i pieprz do smaku
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
100 ml śmietany 

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka przelewamy wywar, dodajemy liść i ziele angielskie i zagotowujemy. Warzywa obieramy. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, ogórki ścieramy na tarce na małych oczkach, a kapustę szatkujemy. Do wywaru wrzucamy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz natkę - gotujemy 10 minut po czym dodajemy kapustę i gotujemy kwadrans. Następnie dodajemy starte ogórki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Zalewamy zupę śmietaną i zagotowujemy. Podajemy z posiekanym koperkiem.

2 komentarze: