czwartek, 17 marca 2016

Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą

Święta Wielkanocne już tuż tuż, a co za tym idzie wielu z nas zastanawia się nad Świątecznym menu. Czego nie może zabraknąć w tym czasie na Waszym stole ?
Dzisiaj przepis, który cieszy się wielkim powodzeniem w okresie świątecznym, jednak muszę przyznać, że w moim rodzinnym domu krem ten nie był podawany. Od zawsze gości u nas barszcz biały bądź klasyczny żurek. 
Zupa chrzanowa to jasne warzywa zamienione w aksamitny i ostry krem. Do jego przygotowania świetnie nada się chrzan luksusowy SPOŁEM, który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem. 


Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą





SKŁADNIKI:

1 por (jasna część)
1 mała pietruszka
3 ziemniaki
1 seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
75 g masła 
150 ml śmietany 30%
1 łyżka soku z cytryny
1,25 l bulionu drobiowego 
sól i pieprz
majeranek
jajka ugotowane na twardo
150 g polędwicy łososiowej 
szczypiorek


PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieramy,. myjemy. Pora kroimy w pół plastry, cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler w kostkę. 


Na roztopionym maśle szklimy cebulę z porem.


Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i seler i podsmażamy 3-5 minut.


 Całość zalewamy bulionem i gotujemy 25 minut. 


Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i całość blendujemy.


W śmietanę rozrabiamy chrzan, dodajemy sok z cytryny kilka łyżek zblendowanej zupy.


Chrzan ze śmietaną wlewamy całość do kremu i zagotowujemy. 


Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 


Krem podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami, pokrojoną w kosteczkę polędwicą łososiową, szczypiorem i świeżo mielonym pieprzem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz