czwartek, 3 marca 2016

Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami

Drożdżowy pieróg zwany calzone to nasza dzisiejsza propozycja na coś pysznego. Pieróg ten jest alternatywą dla klasycznej pizzy i wywodzi się właśnie z kuchni włoskiej.  Calzone podać możemy na obiad bądź na kolację.  Osobiście bardzo je lubię gdyż za każdym razem można przygotować je wg innej kompozycji smakowej,  a wariantów mamy wiele - co kto lubi. Dzisiaj pieczarki i boczek w otoczce żółtego sera jednak świetnie komponują się również warzywne wersje, które polecamy. 

Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami 

SKŁADNIKI:


ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 dag świeżych drożdży
200 ml mleka
1 żółtko
6 g masła
3 łyżki oliwy lub oleju



farsz:
600 - 700 g pieczarek
400 g boczku surowego
250 g sera mozzarella w bloku
2 łyżki masła


dodatkowo:
jajkodo posmarowania
ketchup do podania


PRZYGOTOWANIE:


Ciasto:  Przygotowujemy zaczyn, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier - odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnice wsypujemy mąkę, dodaje sól i mieszamy, dodajemy masło oraz żółtko, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto dodając oliwę. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 

Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego duże okręgi (użyłam dużego kubka).



Pieczarki kroimy w plasterki i podduszamy do miękkości z masłem. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na rumiano na drugiej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na każdy krążek ciasta wykładamy porcję pieczarek, boczku i sera - zlepiamy pierogi. 



Układamy calzone na blaszce do pieczenia, smarujemy jajkiem. 




Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.



1 komentarz: