poniedziałek, 11 stycznia 2016

Poniedziałkowy "fit" - Ciecierzyca pieczona na ostro

Ostatnimi czasy stały się bardzo popularne zdrowe przekąski. Powinno to nas cieszyć. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować Wam coś do chrupania i nie są to orzeszki czy groszek ptysiowy jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Otóż, przygotowałyśmy dla Was pieczoną ciecierzycę. Wybrałam tę z puszki, której nie trzeba przed upieczeniem moczyć czy gotować, wystarczy odcedzić, przepłukać, osuszyć i już mamy gotowy podstawowy produkt. Oczywiście możecie tu użyć swoje ulubione przyprawy, zioła. U nas w wersji "na ostro" ale spotkałyśmy się również ze słodką wersją miodową. 

Ciecierzyca pieczona na ostro 


SKŁADNIKI:

1 puszka ciecierzycy 
2-3 łyżki oliwy
1-2 szczypty soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
papryka ostra wędzona
szczypta bazylii 

PRZYGOTOWANIE:

Ciecierzycę z puszki wyciągamy na sito, przepłukujemy zimną wodą i osuszamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy sól, paprykę słodką, paprykę ostrą i szczyptę bazylii - całość mieszamy. 
Przekładamy do miseczki ciecierzycę i dokładnie obtaczamy w ostrej oliwie. 




Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut co pewien czas mieszając ciecierzycę.

Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie przekąski, są smaczne, często przyrządzam sobie:)

    OdpowiedzUsuń