poniedziałek, 23 listopada 2015

Poniedziałkowy "fit" - Strogonow z indykiem

Klasyczny strogonow kojarzy się większości z mięsem wołowym i podawany jest jako rozgrzewające, sycące danie. Tym razem pokusiłam się by przygotować go w wersji drobiowej i użyłam sznycli indyczych, które świetnie się nadały podkreślając jego smak.  Śmiało można rzec, że to kolejne danie tak jak bigos, kwaśnica czy leczo,  które u każdego jest innym zestawieniem smaków i mimo nazwy smakuje zupełnie inaczej. Polecamy na jesienną kolację jak i obiad dla całej rodziny. 

Strogonow z indykiem

SKŁADNIKI:

400 g sznycli z indyka
1 cebula czerwona mała
2 papryki żółte
1 papryka czerwona
250 g pieczarek 
300 ml wody
1 puszka pomidorów krojonych 
sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
szczypiorek do podania
oliwa (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, sznycle kroimy w podłużne paseczki. Teflonowy garnek nacieramy oliwą (niekoniecznie) wrzucamy sznycle z cebula i podduszamy całość 5 minut mieszając. 
Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. wrzucamy do mięsa i podduszamy 5 minut, następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. 
Całość zalewamy około 300 ml wody i dodajemy zblendowane pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Dusimy przez około 15 minut. 
Podajemy ze szczyptą posiekanego szczypioru.



10 komentarzy:

  1. Tradycyjnego strogonowa uwielbiam, a pomysł z indykiem bardzo ciekawy :> A wygląda niezwykle smakowicie *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam strogonow, robię zupełnie inaczej, ale ta wersja fit mi bardziej odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) cieszymy się że ta wersja również Tobie się spodobała

      Usuń
  3. Super pomysł na błyskawiczny obiad :) muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, koniecznie skuś się na taką wersję - życzymy smacznego :)

      Usuń
  4. Mam pytanko. Potrzeba puszki pomidorow ,ale o jakiej masie bo sa male i duze np. 400g. albo 800g ?
    pozdrawiam Iza ;)

    OdpowiedzUsuń