sobota, 25 lipca 2015

Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki

Pieczony kurczak jest jednym z prostych i rzec można samo przygotowujących się obiadów. Wystarczy wcześniej go zamarynować, ułożyć w naczyniu i włożyć do piekarnika - który resztę wykona już sam :) Tak się składa, że ostatnio gościły u mnie pieczone pałki z kurczaka, które przygotowałam w innej niż klasyczna odsłona. Zostały upieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki. Jak smakowało danie ? Koniecznie przekonajcie się sami :)) 

Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki




SKŁADNIKI:

5 pałek z kurczaka
100-150 g brokuła
1 garść czerwonej porzeczki

marynata:
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1/3 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
sól morska
pieprz do smaku
50 ml oleju rzepakowego


PRZYGOTOWANIE:

Pałki z kurczaka myjemy, wkładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Całość polewamy olejem. 
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki
 (można przygotować mięso i zostawić w lodówce na noc).
Pałki z kurczaka układamy w naczyniu do pieczenia, między je wkładamy małe różyczki brokuła, całość posypujemy porzeczką czerwoną. 
Naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową.
Pałki z kurczaka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 70 minut.
 Na ostatnie 10-15 minut odkrywam naczynie i przypiekam grzaniem od góry.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz