W naszym cotygodniowym cyklu słodkości chciałyśmy zaprosić Was na klasyczne ucierane ciasto, które jest idealną bazą do wszelakich sezonowych owoców. W ubiegły weekend naszych lubisi facebookowych kusiłyśmy właśnie nim. Osobiście uwielbiam je z rabarbarem, kwaskowość jaką daje jest idealna dla deseru na upalne dni.
To szybki i bardzo prosty wypiek, który polecam każdemu. U nas sprawdza się zawsze i jedno co wiem, nie warto przygotowywać go w małej blaszce jak czyniłam to do tej pory.
Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami
SKŁADNIKI:
3 duże jajka lub 4 średnie
2 czubate szklanki mąki pszennej - tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
200 g masła
400 g rabarbaru
1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek.
Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dosypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wlewamy roztopione zimne masło.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodajemy mąkę nie przerywając miksowania.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 3/4 ciasta. Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki, przekładamy na ciasto, posypujemy porzeczkami.
Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto - nakładamy kupeczki ciasta porcjami.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
Podajemy posypując cukrem pudrem.
Wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńUwielbiam ciasta ucierane :)
OdpowiedzUsuńMy również uwielbiamy :)
Usuńo to ja poprosze kawałek :) takie szybkie z rabarbarem najlepsze :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować .. do kawusi idealne :)
UsuńUwielbiam takie pyszne ciasta:)
OdpowiedzUsuńIdealne do kawy :)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się, idealne!
UsuńFajny pomysł z dodaniem porzeczek, od razu zrobiło się ciekawiej :)
OdpowiedzUsuńPolecamy, ciasto ma fajny charakterek z porzeczkami i rabarbarem ;)
UsuńJedno z ulubionych ciast, pycha! :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że w sezonie owocowym to również i moje ...
UsuńWspaniałe. Nigdy nie próbowałam takiego z porzeczkami! :)
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować :)
Usuńrobiłam podobne z truskawkami,ale nigdy z porzeczkami,super! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie ;)
OdpowiedzUsuńPyszne! :)
OdpowiedzUsuń