Zapraszamy na szybkie i pikantne leczo. Przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a propozycja idealna i na obiad jak i na kolację. Świetnie nada się do odgrzania nawet następnego dnia. Podane z grzankami jest ulubioną wersją mojej rodziny jak i moją :)
Pikantne paprykowe leczo z grzankami
SKŁADNIKI:
3 papryki czerwone około 600-700g
1 puszka pomidorów krojonych
300 g kiełbasy podwawelskiej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kostka bulionowa warzywna (domowa)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
2 - 3 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
grzanki do podania
PRZYGOTOWANIE:
Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy siekamy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Do garnka przekładamy paprykę, zalewamy około 1,5l wody, dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy 15 minut. Pomidory blendujemy i dodajemy do papryki.
Pyszności, bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuń:-) my również za nimi przepadamy
UsuńIdealnie trafiacie w moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMiło, że nam się to udało :-) smacznego !
UsuńPodobne leczo (ale bez kiełbasy) robię bardzo często i bardzo lubię tego rodzaju dania ;)
OdpowiedzUsuń:-) Ja lubię dodatek kiełbaski jednak i bez jest pysznie :D
UsuńPyszne danie, lubię ostre, pikantne smaki :)
OdpowiedzUsuń:-) tez uważamy, że jest pysznie
UsuńDzięki za przepis :) nieczęsto robię leczo i chętnie wypróbuję jakiś nowy przepis :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne - polecamy :)
UsuńSuper pomysł :) Bardzo lubię takie zupki :)
OdpowiedzUsuń:-) również lubimy
UsuńPyszne smaki, cudowne połączenie, mniam :)
OdpowiedzUsuń:) minammm , dobrze napisane - my również lubimy i polecamy
UsuńPychotka! Zawsze dobre!
OdpowiedzUsuńO tak, zawsze dobre :))))
Usuń