Tuż tuż... za chwil parę nadejdą kolejne Święta Wielkanocne. Pomalutku zaczynają się przygotowania Świątecznego menu. W planach zamiast klasycznych ziemniaków mam zamiar podać tradycyjną sałatkę ziemniaczaną. W tym roku podam ją w kompozycji z selerem naciowym, który dla mnie jest odkryciem minionego roku. Śmiało mogę powiedzieć że kompozycja smaków - ziemniaki, seler naciowy, jajka, cebula i szczypiorek to idealne połączenie na nasz Świąteczny obiad. Do sałatki podam klasyczny schab pieczony, który podduszę na parze ... A dzisiaj dla Was ta właśnie sałatka. Zapraszamy.
Wielkanocna sałatka ziemniaczana z selerem naciowym
Składniki:
500 g ziemniaków
2 łodygi selera naciowego
5 jajek
1 mała cebula biała
1/2 pęczka szczypiorku
sól i pieprz
1 - 2 łyżki majonezu
(opcjonalnie kukurydza i ogórki kiszone lub konserwowe)
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki i pół plastry. Jajka gotujemy na twardo, przestudzamy, obieramy z łupek i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy drobniutko, szczypior siekamy do dekoracji. Do miski przekładamy ziemniaki, seler, cebulę i jajka - mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy dekorując szczypiorkiem.
Opcjonalnie proponuję dodać kukurydzę z puszki bądź ogórki pokrojone w kosteczkę - komponują się pysznie.
Fajny pomysł z tym selerem :-)
OdpowiedzUsuń
UsuńPolecamy :)))